Bekymret for nedgangen i kliniske studier

Publisert 22. juni 2017

I 2004 var 17.000 pasienter involvert i kliniske studier. I 2015 var tallet redusert til 4.300, viser tall fra LMI gjengitt i VG i dag.

I morgentimene i dag viet VG.no stor plass til kliniske studier. Hovedsaken på nettstedet hadde tittelen «Bekymret over krefttall: – Svært alvorlig for norske pasienter» og bilde av Karita Bekkemellem, administrerende direktør i LMI.

I saken tar VG opp problematikken med redusert antall kliniske studier i Norge – i 2004 var 17 000 pasienter involvert i kliniske studier, men i 2015 var tallet redusert til 4300. Det er flere årsaker til det, men en av dem er at Norge har fått mindre industristudier til Norge.

Les hele saken på VG.no.

I saken etterlyser Bekkemellem en større politisk satsning på kliniske studier. Hun får støtte fra norske kreftlegers øverste leder, Stein Sundstrøm. Han forteller at mange norske onkologer i dag opplever å havne i situasjoner hvor det finnes medisiner for pasienten som de ikke kan tilby.

– Hadde vi hatt større tilgang til kliniske studier, kunne vi kommet oss rundt problemet, sier Sundstrøm til VG.

I saken erkjenner helseminister Bent Høie (H) at Norge ikke har vært «gode nok» på området, og har startet et arbeid i departementet med mål om å øke nordmenns tilgang til kliniske studier. Han forsøker deretter å vri debatten over på pris:

– Det er en utfordring at industrien setter priser som er langt over det akseptable, og det må vi møte på en tydelig måte. Problemstillingen blir diskutert av helseministre over hele verden. Sammen må vi ha felles holdning ovenfor industrien. Det er viktig å føre en tydelig linje. Norge har god økonomi, men andre land har ikke samme muligheter som oss, sier han.

Bekkemellem benyttet anledningen til å minne Høie på at industrifinansierte kliniske studier ikke koster det norske helsevesenet noe som helst:

– Legemiddelindustrien ønsker at alle pasienter som trenger legemidlene de utvikler, skal få tilgang til dem, og de ønsker en bærekraftig helsetjeneste som kan ta i bruk flest mulig av de mange nye legemidlene som er under utvikling. Men for å kunne utvikle alle disse nye legemidlene er industrien også avhengig å være økonomisk sterk nok til bære de betydelige kostnadene legemiddelutvikling har, sier Bekkemellem.

– Jeg må også minne Høie om at industrifinansierte kliniske studier gir norske pasienter tilgang til nye legemidler tidlig, helt gratis. For det er legemiddelfirmaene som betaler for dette.

VG er ikke den eneste avisen med fokus på kliniske studier om dagen. I går viet Aftenposten tre helsider til kliniske studier og portalen kliniskestudier.helsenorge.no, som skulle gjøre det lettere for norske pasienter å delta i kliniske studier, men som er svært ufullstendig.