– Legemiddelindustrien spiller en viktig rolle i norsk oppdrettsnæring

Publisert 16. august 2017

Verdens største messe for havbruksteknologi arrangeres denne uken – med flere av LMIs fiskehelseselskaper tilstede.

Denne uken pågår årets Aqua Nor-messe i Trondheim. Dette er verdens største messe for havbruksteknologi som årlig tiltrekker seg 20 000 besøkende fra over 70 land. Messen er et viktig internasjonalt møtested for hele næringen – det er her teknologien som skal løse næringens utfordringer i dag og i fremtiden presenteres. Under den offisielle åpningen var både Hans Kongelige Høyhet Kronprins Håkon og Fiskeriminister Per Sandberg tilstede. I tilknytning til messen arrangerte MSD Animal Health et møte.

I TRONDHEIM: Karita Bekkemellem (t.v), administrerende direktør i LMI, Johan Kvalheim, general manager i MSD Animal Health og Katrine Bryne, seniorrådgiver i LMI, deltok i går på MSD Animal Health sitt møte i forbindelse med Aqua-Nor konferansen i Trondheim.

I TRONDHEIM: Karita Bekkemellem (t.v), administrerende direktør i LMI, Johan Kvalheim, general manager i MSD Animal Health og Katrine Bryne, seniorrådgiver i LMI, deltok i går på MSD Animal Health sitt møte i forbindelse med Aqua-Nor konferansen i Trondheim.

– Vi har spilt på lag med norsk oppdrettsnæring i 32 år! Våre store produkter i Norge er vaksiner til fisk og lakselusmiddel. MSD Animal Health vil med alle våre ressurser fortsette å jobbe tett med næringen forskningsinstitusjoner og forvaltningen for å sikre en bærekraftig og sunn utvikling frem mot 2050, sa Johan Kvalheim i MSD Animal Health.

Oppdrettsnæringen omtales som Norges «nye olje», og i fjor ble det satt norsk eksport rekord med hele 91,6 milliarder kroner. Norge er den største oppdretteren av atlanterhavslaks i verden, og legemiddelindustrien spiller en viktig rolle. LMIs administrerende direktør, Karita Bekkemellem, var invitert til Trondheim for å snakke om dette.

– Legemiddelindustrien har vært – og er fortsatt – en avgjørende faktor for en bærekraftig norsk oppdrettsnæring, blant annet har innføringen av vaksiner drastisk redusert antibiotikaforbruket. Jeg har klare meninger om hvilken rolle jeg mener vår bransje bør ta. Vi er nødt til å begynne å ta plass på en annen måte enn vi har gjort, sa hun.

LMI representerer i hovedsak selskaper som jobber med humanmedisin, men har også jobbet med fiskehelse i 7 år. I dag er 8 av LMIS medlemsselskaper innenfor dette feltet.

Regjeringen har satt tydelige og ambisiøse mål om vekst i norsk oppdrettsnæring: Norge skal være verdens fremste sjømatnasjon med en femdobling av lakseproduksjon og en seksdobling av verdiskapning fra 2010 frem mot 2050. Men det er et krav om at veksten skal være sunn og ikke gå på bekostning av miljø og fiskevelferd.

–  Når jeg møter Per Sandberg, sier jeg at vi kommer aldri til å nå de målsetningene uten at vår industri utvikler vaksiner og fiskehelseprodukter til det. Vi klarer ikke å nå disse målsetningene uten at vi er med. Her må noen legge til rette for å bygge opp slik at vi kan skape sunn og tryggere mat, sa hun.

Bekkemellem trakk også frem befolkningsutviklingen som en viktig faktor for næringen. I 2050 vil vi være 9 milliarder mennesker på jorda, og vi er nødt til å finne effektive måter å produsere mer mat på for å mette befolkningen. I dag produseres kun i underkant av 5 prosent av verdens mat i havet, og her er det store muligheter for økt produksjon. Norge er en viktig bidragsyter med våre naturgitte fordeler og kompetanse på feltet og vi er en nøkkelspiller for å få til bærekraftig fiskeri- og akvakultur.

– Det er et paradoks at vi har flere muligheter enn noen gang til å redde liv og produsere mat, men vi benytter oss ikke av det. Da er det noen av oss som er nødt til å ta lederskap og si at dette kan vi ikke finne oss i. Føler jeg at noen av våre medlemmer blir urettferdig behandlet, enten det er statsråder eller forvaltning, da sier jeg fra, sa hun.