Catapult Life Science åpnet i går

Publisert 30. august 2017

Både helseminister Bent Høie fra Høyre, partileder for Venstre Trine Skei Grande og Torgeir Micaelsen i AP var på plass under åpningen.

KLIPPET SNORA: Stein Lier-Hansen i Norsk Industri klippet snora og åpnet offisielt Catapult Life Science i går. Astrid Hilde Myrset (t.v), en av initiativtakerne bak prosjektet og daglig leder for selskapet og Karita Bekkemellem (t.h) var begge svært fornøyde med åpningen.

I går inviterte Catapult Life Science til åpning av sine lokaler på Fornebu i Oslo. Der skal de drive med testproduksjon og tidligfaseproduksjon for livsvitenskapsbransjen. Astrid Hilde Myrset er en av initiativtakerne bak prosjektet og daglig leder for selskapet. Hun var svært fornøyd med at vi nå har fått på plass dette i Norge.

– Da jeg jobbet i Algipharma måtte vi til England for å finne et sted der vi kunne prøve ut og skalere opp produksjonen vår. Da tenkte jeg hvorfor gjøres ikke dette i Norge? Det må vi gjøre noe med. Vi må få disse arbeidsplassene til Norge, sa hun.

Et svært viktig ledd

Catapult Life Science skal hjelpe selskaper i leddet etter forskning og før produksjon. Når et selskap har forsket og fått resultater de ønsker å industrialisere kan det ikke gå rett til en fabrikk og få leieproduksjon – først må det testes i mindre skala for å se om det er klart for storskala. Disse fasilitetene har Norge til nå manglet.

– Det er mange småbedrifter i Norge og målet for alle som driver med industripolitikk er å få flere av disse småbedriftene til å vokse seg større. For meg er det helt opplagt at et katapultsenter vil kunne bidra til raskere avklaring av muligheten for realistisk produksjonstesting, slik at bedriftene treffer bedre når de igangsetter kostbare tiltak for å vokse, sa Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk industri.

Han fortalte at etter et studiebesøk Monica Mæland hadde i Storbritannia og Tyskland, der Norsk Industri var med, var konklusjonen at felles testsentre – kalt katapulter – var svært viktig.

– Britene og tyskerne har svært gode erfaringer med katapultsentere, for å stimulere til innenlands produksjon. De så at når produksjonen ble lagt til andre land, så fulgte innovasjonen og FOU-satsingen med på lasset. Det er en skummel spiral for et høykostland. Nå er katapultene blitt en del av regjeringens politikk også her hjemme, via Industrimeldingen, og tiltaket ble tverrpolitisk omfavnet på Stortinget, noe jeg ser som svært viktig, sa Lier-Hansen.

I November arrangerer Norsk Industri og LMI Helseindustrikonferansen, der et av temaene er trender innenfor produksjon. Få mer informasjon og meld deg på.

GRATULERTE: Trine Skei Grande, partileder i Venstre, gratulerte med åpningen og fortalte at det var Venstre som først tok initiativ til å få på plass katapultordning i Norge.

Behov for flere arbeidsplasser

Til tross for at politikerne er inne i en svært hektisk valgkampinnspurt, tok flere seg tid til å komme på gårsdagens åpning. Helseminister Bent Høie (Høyre), partileder Trine Skei Grande (Venstre), helsepolitisk talsmann Torgeir Micaelsen (Arbeiderpartiet) og statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet Dilek Ayhan (Høyre) var alle tilstede for å gratulere Catapult Life Science med åpningen.

Helseminister Bent Høie er svært glad for at vi nå har fått på plass Catapult i Norge.

– Norge har behov for flere arbeidsplasser som bidrar til statsbudsjettet, og dette krever systematisk arbeid. Aktørene må finne sammen, og jeg er glad for at dere her har samlet kompetanse fra Folkehelseinstituttet, industrien og det offentlige. Noe av nøkkelen til å omsette kunnskap til næring, bedre behandling og flere lønnsomme arbeidsplasser er tilgang til avansert produksjonsutstyr. Jeg er sikker på at Catapult vil spille en viktig rolle for å ta flere gode ideer til markedet, sa han.

Han benyttet også anledningen til å oppfordre forsamlingen til å stemme på Høyre mandag 11. september:

– Jeg opplever at denne næringen er inne i en veldig positiv utvikling, og da er det ingen grunn til å skifte politikk, sa han.

Trine Skei Grande, partileder for Venstre, fortalte at de i flere år hadde jobbet for å få Høyre til å innse at katapulter er et viktig virkemiddel.

– Norge er i front når det gjelder helseforskning, men vi har ikke klart å få arbeidsplasser eller produkter ut av det og vi har i alle fall ikke klart å få produkter som produseres i Norge ut av det. Jeg er veldig glad for at vi nå har fått til katapultordningen. Det som er viktig er å utvikle en samarbeidskultur som både går mellom offentlig og privat men også mellom dere. Mellom forskning og næring, mellom de som konkurrerer. Det er først når vi klarer det at vi klarer å være relevante og utvikle næring og nye arbeidsplasser, sa hun.

Også Skei Grande forsøkte å sanke stemmer:

– Vi får aldri flere ideer på Høyres bord hvis ikke Venstre er der, og vi får heller ikke Erna som statsminister hvis ikke Venstre er der, sa hun.

EN VIKTIG BRIKKE: – Noe av nøkkelen til å omsette kunnskap til næring, bedre behandling og flere lønnsomme arbeidsplasser er tilgang til avansert produksjonsutstyr, sa helseminister Bent Høie under åpningen.

Lite uenighet

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i LMI, ledet en paneldebatt der Høie, Lier-hansen, Micaelsen, Per Morten Sandset (Viserektor Universitetet i Oslo med ansvar for blant annet innovasjon og næringsbygging) og Anne Kjersti Fahlvik (innovasjonsdirektør i Forskningsrådet) deltok.

Torgeir Micaelsen mener det trengs tydelig lederskap for å få sykehusene til å drive med forskning og innovasjon.

– Dette handler om hvilke signaler man gir som leder. På sykehusene skjer det mye bra, men hvis du ser hva man har vært tydeligst på så er det at ventetidene skal ned koste hva det koste vil, hadde du vært like tydelig på at innovasjon og forskning skal være en del av hverdagen så ville det også gitt resultater, sa han.

Micaelsen var klar på at satsingen på helsenæringen vil fortsette uavhengig av valgresultatet om to uker.

– Vi har ikke turt å tenke stort nok på dette området, men det er i ferd med å endre seg. Uavhengig av hvem som vinner vil dette være en satsningssak, sa Torgeir Micaelsen. Han mener også at man i tillegg til den nye meldingen burde invitere aktørene fra akademia, sykehusene og industrien rundt bordet for å identifisere «quick-fixene» som kan gjøres før meldingen foreligger.

Høie, som faktisk er helseministeren som har sittet lengst sammenhengene i Norge noen gang, mener han har fått nok råd.

– Jeg tror ikke vi har behov for så mange nye råd på dette området, men vi bør heller bruke HelseOmsorg21-rådet og det de har kommet med. Ting har gått relativt kjapt på dette området de siste årene, sa han, og la til at den viktigste politiske oppgaven i årene fremover blir nordisk samarbeid.

– Med den utviklingen vi ser så har Norge alle fortrinn med et unntak: vi er for få. Vi må få på plass Norden som et felles område for kliniske studier og har Norden som plattform. Da løser man denne utfordringen. Det er et politisk ansvar som vil kreve hardt arbeid i årene fremover, sa han.

Andre medvirkende under åpningen var Nils Morten Huseby, Administrerende direktør i IFE som i dag har en betydelig rolle i produksjon av legemidler og Bjørn Fuglaas, Administrerende direktør GE Healthcare AS.