– Norges viktigste ressurs er god helse

Publisert 4. oktober 2017

I forrige uke arrangerte LMI og NHO helsedebatt på Cutting Edge.

Forrige uke ble Norges største teknologi og forskningsfestival, Cutting Edge, arrangert i Oslo for femte gang. NHO og LMI arrangerte en helsedebatt med temaet «Teknologi som revolusjonerer morgendagens helse» under festivalen.

Vi står foran et paradigmeskifte i behandlingen av en rekke sykdommer, og ny behandlingsteknologi gir oss muligheten til å redde liv eller mestre sykdom med bedre livskvalitet.

– God helse er Norges viktigste ressurs for å bevare velferdsstaten og opprettholde konkurransekraften. Teknologisk utvikling er den viktigste driveren, og det er politisk enighet om at helse er en mulighet for vekst og verdiskaping, sier Monica Larsen, seniorrådgiver i LMI og programansvarlig for helsedebatten under Cutting Edge-festivalen.

Cutting Edge bidrar til å sette fokus på kommersialiseringen av norsk teknologi og forskning, tverrfaglig samarbeid og etablering av nye bedrifter. Med sine 1400 deltakere er festivalen en viktig møteplass for talenter fra hele landet der nye typer produkter, tjenester og forretningsmodeller vises.

Flere av LMIs medlemsbedrifter var representert under debatten: Hans Petter Strifeldt (direktør, kommunikasjon og samfunnskontakt, MSD Norge) snakket om grensesprengende behandling, Steinar Thoresen (medisinsk direktør, Abbvie) fortalte om helsedata for innovasjon og næringsutvikling og Bjørn Fuglaas (administrerende direktør, GE Healthcare Norge) holdt innlegg om konkurransekraft gjennom avansert produksjon. I tillegg var Per Olav Vandvik (MD, Ph.D, Head of MAGIC research and innovation program) på festivalen for å fortelle om digitaliseringens muligheter for nye beslutningsverktøy. Veronika Barrabes fra Novartis innledet til debatt, og pekte på at det handler om «å ville». Hun stilte spørsmål om vi har riktig ambisjonsnivå for verdiskapingen innen helse. I debatten var Christine Korme, digitaliseringsdirektør i Abelia, og Svein Stølen, rektor ved UiO, med i tillegg til innlederne.

– Cutting Edge er en fantastisk arena der ulike sektorer og fagmiljøer møtes på tvers. Debatten om verdiskaping innen helse synliggjorde hvor viktig det er med et felles målbilde. Det er interessant å merke seg at når man snakker om verdiskaping, lander man fort på betydningen av eksisterende bedrifter. Digitalisering, implementering av innovasjon og nyetablering forutsetter en kompetansebase, produkter og aktivitet som de etablerte bedriften innehar. De etablerte bedriftene må få større plass i innovasjonspolitikken innen helse, sier Larsen.

Norge er kjent for god kvalitet i helsetjenesten og folk har tillit – men også høye forventninger – til den offentlige helsetjenesten. For å bevare denne tilliten, må det leveres tjenester og gode helseløsninger til folk, og ressursene må benyttes effektiv. Målet må være en helsetjeneste i toppskiktet i verden, samtidig som investeringene i sektoren utløser verdier i form av næringsutvikling og forskningsinvesteringer fra næringsliv.

– Vi mener at ambisjonsnivået for den norske helsetjenesten må være høyt og at Norge skal være på topp 3 i overlevelsesstatestikk og topp 3 i Europa for rask tilgang til nye helseløsninger. Da må det åpnes for økt samhandling med næringslivet, og innkjøpssystemene må stimulere til økt innovasjon og utvikling av effektive og gode helsetjenester. I tillegg må vi høste verdier av forskningsinvesteringene og industrialisere resultatene i Norge, sier Larsen.

For å lykkes med disse ambisjonene må det iverksettes målrettede tiltak i utdanningssektoren, helsetjenesten og forvaltningen. Målet må være økt vertskapsattraktivitet for utvikling og implementering av ny teknolog, tilrettelegging for økt næringsutvikling og helseindustri, påvirke offentlig helsevesen til å bli mer teknologi- og kunnskapsdrevet.