Sikrer kreftmedisin til fattige

Publisert 6. oktober 2017

Novartis har inngått et nytt samarbeid med organisasjonen The Max Foundation for å sikre at pasienter med kreft i lavinntektsland får tilgang til gratis kreftbehandling.

Bruno Strigini, administrerende direktør i Novartis Oncology, og Pat Garcia-Gonzalez, administrerende direktør i The Max Foundation, signerer den nye avtalen om videre samarbeid. Foto: The Max Foundation

Samarbeidet innebærer at rundt 34 000 pasienter med kronisk myelogen leukemi (CML), Gastrointestinal stromal tumor (GIST) og andre sjeldne kreftsykdommer får gratis behandling.

Novartis og organisasjonen The Max Foundation har siden 2002 samarbeidet om tilgang på kreftbehandling i lavinntektsland der legemidler ikke tilbys i det offentlige helsevesenet, og til pasienter som ikke er i stand til å betale for legemidlene. Samarbeidet har hatt navnet Glivec International Patient Assistance Program (GIPAP), en av de mest innovative pasientprogrammene som noen sinne er etablert i global skala, skriver Novartis i en pressemelding .

Det nye samarbeidet, som har fått navnet CMLPath to Care, er altså en videreutvikling av GIPAP-programmet. Det skal i første omgang vare til 2021, med muligheter for forlengelse. I denne perioden skal Novartis donere mer enn 29 millioner dollar og rundt 315 000 doser kreftmedisin.

– Siden vi startet for 20 år siden har The Max Foundations innsats og mulighet for å hjelpe kreftpasienter, og gi dem håp, økt betydelig Vi er stolte av å ha berørt tusenvis av pasienters liv gjennom vårt langvarige samarbeid med Novartis, og vi er glade for at dette samarbeidet skal fortsette, sier Pat Garcia-Gonzalez, daglig leder i The Max Foundation.