Kreftekspertisen samlet i Oslo

Publisert 18. januar 2018

I dag går Cancer Crosslinks av stabelen for 10. gang. Konferansen er blitt en svært viktig møteplass for både internasjonale krefteksperter, norske klinikere og norsk legemiddelindustri.

– På Cancer Crosslinks kan onkologer, hematologer, translasjonsforskere og fagpersoner i industrien møte hverandre og utveksle erfaringer. Og ikke minst høre siste nytt om hva som rører seg på kreftområdet internasjonalt, forteller Jutta Heix, internasjonal rådgiver i Oslo Cancer Cluster.

Sammen med Bristol-Myers Squibb (BMS) har hun holdt i alle trådene bak Cancer Crosslinks siden starten i 2009. Ikke bare setter de opp programmet og får tak i de beste internasjonale foredragsholderne, de legger også til rette for at leger og legemiddelindustri kan ha en-til-en-møter, lunsjmøter og rundebordskonferanser med dem – når de først har tatt den lange veien til Norge. Ali Areffard, som er medisinsk fagsjef i immunonkologi i BMS, har vært med siden 2014. OCC og BMS er faste samarbeidspartnere om konferansen, men hvert år har de også med andre legemiddelselskaper på laget. I år er det Takeda.

Trykker på pauseknappen

Immunterapien har revolusjonert kreftbehandlingen, og man ser nå en eksplosjon i prekliniske og kliniske immunonkologistudier. Årets Cancer Crosslinks handler om denne presisjonsmedisinen og har fått tittelen Precision Treatment: Exploiting Recent Advances – Fast and Furious?

– I år trykker vi på en måte på pauseknappen. Ser litt tilbake på alt som har kommet de siste årene innen presisjonsmedisin og persontilpasset medisin, og spør hvordan klinikerne takler denne raske utviklingen. Klarer de å følge med, klarer de å ta den nye teknologien i bruk? Går det for fort i svingene? Derav spørsmålet Fast and Furious, sier Heix.

Unik møteplass

Da Cancer Crosslinks ble arrangert første gang var det rundt 120 deltakere. Nå er det rundt 300.

– Vi er opptatt av å forbedre oss fra år til år, slik at konferansen skal være mest mulig relevant og gi best mulig utbytte for klinikerne som kommer fra hele landet for å delta. Derfor ber vi både deltakere og foredragsholdere om tilbakemeldinger etter hver konferanse, sier Heix.

Ali Areffard forteller at det tidligere var begrenset med møteplasser der hematologer og onkologer kunne utveklse erfaringer og lære av hverandre.
– Det var utgangspunktet for at Cancer Crosslinks ble startet. Så ble det naturlig at translasjonsforskerne og flere ansatte i legemiddelindustrien ble med. Samarbeidet mellom industri og akademia, med fokus på forskning og utvikling, gjør det mulig å arrangere denne typen møteplasser som gir et faglig utbytte på høyt vitenskapelig nivå, sier Areffard.

Jeffrey S. Weber, Douglas A. Levine og Marcela V. Maus fra USA, Laure Bindels fra Belgia og Andreas Egnert fra Tyskland er langveisfarende foredragsholdere, mens Liv Cecilie Vestrheim Thomsen, Christian Karsten, Hege Russnes, Anne Hansen Ree, Marc Vaudel, Elisabeth Wik og Jarle Breivik representerer norsk ekspertise.

Les mer om konferansen.