Hvor går veien videre for nordisk samarbeid om kliniske studier?

Publisert 15. mars 2018

Nils Olav Refsdal i HOD deltok på LMIs seminar om kliniske studier for å fortelle om departementets arbeid.

Under LMIs heldagsseminar om kliniske studier holdt Nils Olav Refsdal, seniorrådgiver i helse- og omsorgsdepartementet og prosjektleder for det norske formannskapsprosjektet, innlegg om hvor veien går videre for nordisk forskningssamarbeid og hvordan det jobbes politisk for å øke forskningssamarbeidet i Norden.

SKAL MÅLE SYKEHUSENE: Nils Olav Refsdal i HOD fortalte at de i år starter prøverapportering om kliniske studier på norske sykehus.

Større sammen

Alle de nordiske landene har mange gode forutsetninger for å kunne gjennomføre kliniske studier. Helseregistre, databaser og biobanker er godt etablert flere steder, men utfordringen alle opplever er at man alene har et for lite pasientgrunnlag.

Dersom Norge står alene er vi 5,2 millioner innbyggere, men sammen har de nordiske landene en populasjon på nesten 27 millioner mennesker.

– Vi har utfordringer med at en del av de nye legemidlene som kommer har mindre pasientgrupper enn tidligere. Persontilpasset medisin gjør at man trenger å rekruttere annerledes til studiene. Dette jobbes det med i alle de nordiske landene, og både Norge, Finland og Danmark har laget egne strategier for persontilpasset medisin. Nå vurderer de også om de skal lage en slik strategi i Sverige, sa Refsdal.

Han mener NordForsk og Nordic Trial Alliance er viktige virkemidler i arbeidet med å øke det nordiske forskningssamarbeidet.

Noen utfordringer

– Det er mye som er felles i de nordiske landene, men når det kommer til organisering er vi veldig forskjellige. Dersom man som forsker ønsker å gjøre studier på tvers av landegrensene, er det veldig mye å forholde seg til. Noen land godtar protokoll på engelsk, andre land ikke. Selv om det er mye av den samme dokumentasjonen som må leveres inn, skal den leveres på ulik måte. For eksempel skal noe inn i en hovedsøknad i et land, men leveres som vedlegg i et annet land, sa han.

Refsdal fortalte at det jobbes med løsninger på en del av utfordringene, som skal være mulig å gjøre innenfor dagens nasjonale regelverk i de nordiske landene.

De har blant annet lagt frem en rapport med en rekke forslag til løsninger, som en felles nordisk informasjonsportal et felles søknadssystem og standardisering av etikksøknader. Refsdal håper Norge får med seg de andre nordiske landene på løsningene.Refsdal fortalte at det pågår et arbeid for å gjøre utvekslingen av helsedata mellom landegrensene i Norden enklere.

– Det er en veldig stor jobb som må gjøres før man kan komme videre og foreslå et system for enklere utveksling. I første omgang skal hvert av de nordiske landene levere en rapport med status på dette feltet. Deretter har vi bedt NordForsk om å vurdere fellesløsninger, komme med forslag til en teknisk pilot og legge frem en konkret handlingsplan for gjennomføring, sa han.

Skal måle sykehusene

Selv om temaet for møtet var nordisk samarbeid, trakk Refsdal også frem rapporten «Indikator for kliniske behandlingsstudier og antall pasienter som deltar i kliniske behandlingsstudier» som departementet la frem i forrige uke. Hensikten med å innføre en slik indikator er å gi sykehusene økonomiske insentiver for å delta i kliniske studier, og den skal bidra til styring, prioritering og tilrettelegging for studier ved norske sykehus.

– Måten vi følger med på forskning i sykehusene våre er ved bruk av en indikator. Nå har vi bygd den ut med antall kliniske studier og antall pasienter som deltar i kliniske studier. Vi har gitt sykehusene i oppdrag å rapportere på dette allerede i år. Det håper vi kan bidra til styring, prioritering og tilrettelegging, sa han.

For å sørge for at pasienter fra hele landet får muligheten til å delta i studier, fastslår rapporten at sykehus som har koordineringsansvar for studier som foregår på flere sykehus blir ytterligere belønnet.

– Vi må stimulere til multisenterstudier, ettersom det er den beste måten å få med pasienter fra hele Norge på. Vi ønsker å belønne de sykehusene som tar koordineringsansvaret og trekker med seg andre sykehus, som kanskje har mindre erfaring, sa Refsdal.