Norge i spissen for historisk vaksineallianse

Publisert 19. januar 2017

I dag lanseres CEPI, en ny global koalisjon for forebygging av epidemier og pandemier. Flere vaksineprodusenter er partnere og både Erna Solberg og GSK-direktør Andrew Witty sitter i lederpanelet.

Illustrasjonsbilde på vaksineutvikling

CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) er et partnerskap av offentlige, private og humanitære organisasjoner som skal finansiere og stimulere til utvikling av vaksiner mot utvalgte sykdommer. På denne måten skal man komme epidemiene i forkjøpet og sørge for at vaksinene er klare til utprøving tidlig i et utbrudd. I første omgang vil CEPI arbeide for å utvikle vaksiner mot sykdommene Lassa-feber, MERS og Nipah, tre sykdommer som har potensiale til å bli store epidemier, skriver regjeringen i en pressemelding. CEPI lanseres under World Economic Forum i Davos i dag, og hovedkontoret skal ligge i Oslo.

Norge med betydelig bidrag

I tillegg til Erna Solberg deltar Guineas president Alfa Konde, Bill Gates, Jeremy Farrar i the Wellcome Trust og Andrew Witty, direktør i GSK.

Bill Gates og Gates Foundation er en av de største donorene, sammen med myndighetene i Japan, Norge og Storbritannias Wellcome Trust. Hver av dem bidrar med rundt 1 milliard kroner over fem år. Tyskland, India og EU er forventet å offentliggjøre sine donasjoner snart, skriver New York Times.  India er en av initiativtakerne til CEPI.

Legemiddelindustrien sentral

Seks store vaksineprodusenter, GSK, Johnson & Johnson, Merck (kjent som MSD i Norge), Pfizer, Sanofi og Takeda er med I koalisjonen som partnere, i likhet med Verdens helseorganisasjon og Leger uten grenser.

Bill Gates sier til NRK at det ikke er et stort marked for utvikling av vaksiner.
– Det er ikke som om et selskap sitter med en ebola-vaksine. Det er opp til filantropi og regjeringer å identifisere risikoene, sier han.
Statsminister Erna Solberg sier at epidemier tar liv og ødelegger samfunn på en måte som bare kan sammenlignes med krig og naturkatastrofer.
– Et utbrudd kan raskt spres over hele verden. Global innsatser er derfor helt nødvendig for å sikre best mulig beredskap, sier hun.

Det rette å gjøre

Andrew Witty sier til New York Times  at GSK er villig til å vie en del av sine forskningsfasiliteter til CEPIs formål, og bidra med non protit-forskning for inntil 50 millioner dollar.
– Dette vil vi gjøre først og fremst fordi det er det rette å gjøre når verden virkelig trenger det, men også fordi det forebygger at bransjen vår forvitrer. Vi og de andre vaksineprodusentene har ikke fabrikker som står klare i tilfelle store epidemier bryter ut, så når en krise oppstår og vi som det største selskapet får den første telefonen, må vi slippe alt annet vi har i hendene, sier Witty.

Hovedkontor i Oslo

CEPIs hovedkontor skal ligge i Oslo, nærmere bestemt i en egen, uavhengig organisasjon i Folkehelseinstituttets lokaler. CEPI skal også ha avdelinger i London og Delhi, skriver Folkehelseinstituttet. Fagdirektør ved Folkehelseinstituttet John-Arne Røttingen har ledet organisasjonens midlertidige sekretariat siden juli 2016. Han sier at CEPI bygger på lærdommen fra ebola-epidemien i Vest-Afrika 2014-15, som fikk fryktelige konsekvenser for de landene som ble rammet.

– På den ene siden reagerte verdenssamfunnet for sent slik at utbruddet fikk katastrofale konsekvenser, på den andre siden reagerte man veldig raskt da internasjonale aktører omsider kom sammen og bestemte seg for å utvikle vaksiner for å bekjempe epidemien. Da klarte man å ferdigstille en vaksine på rekordtid, takket være ekstraordinær dugnadsinnsats fra stater, internasjonale organisasjoner, forskere, humanitære organisasjoner, legemiddelprodusenter, legemiddelmyndigheter og andre, sier Røttingen, som ledet utprøvingen av ebola-vaksinen i Guinea.