Compassionate Use

Enkelte legemidler som er under utvikling kan gjøres tilgjengelig for pasienter på såkalt compassionate use. Dette omfatter Compassionate Use Program (CUP) for en gruppe pasienter og Compassionate Use Named patient/godkjenningsfritak for enkeltpasienter. LMI jobber for at pasienter i Norge skal kunne få legemidler gjennom Compassionate Use på en måte som gir forutsigbarhet, kostnadskontroll og tilgang til disse legemidlene.

Legemidler har vært tilgjengelig på Compassionate Use i flere år i Norge, men i 2018 innførte de regionale helseforetakene strenge regler for bruk av slike legemidler i offentlig helsetjeneste. Mange legemiddelfirmaer har derfor valgt å ikke gjøre disse legemidlene tilgjengelig i offentlig helsetjeneste.

LMI jobber for å mykne opp det strenge regelverket slik at flere firmaer kan gjøre sine innovasjoner tilgjengelige for norske pasienter.

Vurderer ditt firma å gjøre legemidler tilgjengelige på Compassionate Use, og du er usikker på regelverket, må du gjerne kontakte oss i LMI for veiledning.

LMI fikk endelig møte fagdirektørene om CUP-saken

Deler av LMIs CUP-gruppe fikk endelig audiens hos helseforetakenes fagdirektører for å diskutere den fastlåste CUP-saken. – Et godt møte med en god tone, sier Steinar Thoresen. Les hele saken.