Stortingsmelding for helseindustrien

Publisert 9. juni 2017

Det er tverrpolitisk enighet om en stortingsmelding for helseindustrien. – Dette er den beste sommergaven legemiddelindustrien kunne få, sier LMIs direktør Karita Bekkemellem.

– Dette er en fantastisk avslutning på stortingsperioden – som startet med å løfte helseindustrien inn i Regjeringserklæringen. En strålende avslutning, Erna Solberg, hilser LMIs administrerende direktør Karita Bekkemellem.

FORNØYD: LMIs Karita Bekkemellem er svært fornøyd med næringskomiteens ønske om en ny stortingsmelding om helseindustri.

Komiteens merknader

Næringskomiteen gjennomførte en høring om Industrimeldingen i Stortinget 19. april, der også LMI, ved seniorrådgiver Monica Larsen, deltok.

http://www.lmi.no/2017/04/20/lmi-pa-horing-industrimeldingen/

I sine merknader til Industrimeldingen, viser næringskomiteen til at norsk helseindustri har hatt god vekst på 2000-tallet, og er blant de mest forsknings- og kunnskapsintensive næringer vi har. De skriver videre: «Et nært og godt samarbeid mellom blant annet næringsliv, utdannings- og FoU-miljøer, helse- og omsorgstjenestene, brukere og ideelle organisasjoner kan gi grunnlag for innovasjon og utvikling av nye varer og tjenester. I 2014 omsatte helseindustrien for 48 mrd. kroner og eksporterte for 20 mrd. kroner. Komiteen peker på at innovasjon, FoU, teknologi og kompetanse er viktige elementer for utvikling av legemiddel- og helseindustrien. Sterk satsning på digitalisering og «muliggjørende teknologier» er helt nødvendig for å kunne dekke opp behovene som følger blant annet av eldrebølgen og ulike typer alvorlige sykdommer.»

Derfor fremmer næringskomiteen følgende forslag: «Stortinget ber regjeringen fremme en stortingsmelding om helseindustrien.»

Der ønsker de at følgende punkter skal adresseres, som et minimum:

  • Utnytte Norges fortrinn og ha som mål at Norge blir ledende i Europa på e-helse innen 2025.
  • Et tydeligere innovasjonsmandat for hele helsesektoren og sørge for mer innovasjon i offentlige anskaffelser, slik at hjemmemarkedet styrkes.
  • Bedre tilrettelegging for kliniske studier og bruk av helseregistre.
  • Sørge for at forskningen når pasientene gjennom sterkere kultur og bedre insentiver for kommersialisering.
  • Styrke tilgangen til risikokapital.

 

Klinisk forskning

LMI er veldig glade for dette initiativet.

– Nå kan vi få en nasjonal politikk for klinisk forskning. Vi ønsker også å løfte inn behovet for en nasjonal koordinator på dette feltet, slik de har stor suksess med i Sverige, sier Bekkemellem.

I Norge har vi et enormt potensiale for helsenæring, men landet har vært for dårlige til å ta det ut kommersielt. Industrien har klare ambisjoner om å bygge nye arbeidsplasser. Med en melding om dette vil mulighetsperspektivet løftes, og ikke minst er vi alle avhengige av å få et langt sterkere partnerskap mellom det offentlige og de private aktørene enn det vi har sett så langt. På helseområdet er det ikke gode tradisjoner for det, men dette vil bety en mulighet til å gå i en forsterket dialog, med de nye politiske signalene som blir gitt – og de mulighetene meldingen spiller opp til.

LMIs direktør er klar: – Jeg kan love at legemiddelindustrien i Norge vil ta denne positive invitasjonen, vi vil komme til å bidra positivt, med konkrete innspill slik vi gjorde med legemiddelmeldingen.

Dette ser vi virkelig frem til, sier Bekkemellem.