Stolt av å jobbe med vaksiner

Publisert 13. november 2017

– Jeg har jobbet med vaksiner i snart 10 år, og kjenner hver dag på hvor stolt jeg er av det vi gjør for å forebygge sykdom og være med å bidra til god folkehelse, sier Per Aabakken, daglig leder i Sanofi Pasteur Norge.

Det er sagt at ingenting annet enn rent vann er mer effektivt enn vaksiner i å bekjempe infeksjoner. Verdens helseorganisasjon, WHO, anslår at vaksinasjon redder mellom to og tre millioner liv hvert eneste år.

– Vaksinasjon er et av de mest kostnadseffektive investeringer innen helse et land kan gjøre. I USA er det gjort en analyse som viser at for hver dollar som investeres i vaksiner, kan man spare 2 til 27 dollar i helsekostnader. I Nederland er det vist at for hver euro som investeres i vaksinasjon av personer over 50 år, så får helsemyndighetene 4 euro tilbake i reduserte helsekostnader, sier Aabakken.

Bruker milliarder på forskning og utvikling

Selskapet hans, Sanofi Pasteur, er et av verdens største vaksineselskaper. De gjør både forskning og utvikling av nye vaksiner samt sørger for at de vaksinene vi allerede har blir gjort tilgjengelig til så mange som mulig. Selskapet er en forretningsenhet i Sanofi og har ca. 15 000 ansatte på verdensbasis. De sørger for at det hvert år distribueres mer enn én milliard vaksinedoser.

– Innovasjon er nøkkelen til forbedret helse i verden og til suksessen til vårt selskap. Sanofi investerer hele fem milliarder euro i forskning og utvikling hvert år, og skal øke dette til seks milliarder i 2020. For vaksiner alene investerer Sanofi Pasteur mer enn én million euro til forskning og utvikling hver dag, sier Aabakken.

Omstendelig prosess

Han forteller at det tar lang tid å utvikle en ny vaksine – gjennomsnittlig tolv år. Det kan ta opptil tre år å produsere en vaksine, og i det meste av denne perioden gjennomføres det kvalitetskontroller.

Historien om vaksiner startet allerede på slutten av 1700-tallet da Edward Jenner oppdaget en vaksine som skulle beskytte mot kopper. I 1885 kunne Louis Pasteur presentere den første vaksinen mot rabies. Deretter har det kommet mange nye vaksiner og innovasjoner som skal beskytte mot alvorlig sykdom. Og forskningen og utviklingen fortsetter i flere selskaper.

Seks av Sanofis fabrikker er dedikert til forskning og utvikling: Marcy-l’Étoile (near Lyon), France; Cambridge (Massachusetts), Orlando (Florida) and Swiftwater (Pennsylvania), US; Hyderabad, India, og Toronto, Canada.

Følg myndighetenes råd

– I Norge er vi fire ansatte og vi har kontor på Lysaker utenfor Oslo. Vi samarbeider hver dag med andre avdelinger i Sanofi Norge og er en del av en nordisk/baltisk organisasjon. For oss er det viktig og til enhver tid å sørge for at våre forpliktelser i ulike vaksinasjonsprogram blir innfridd. Sanofi Pasteur forsker frem nye vaksiner, derfor er en viktig del av vårt arbeid å bidra til at våre vaksiner blir gjort tilgjengelige i Norge. Det går også mye tid til å besvare spørsmål om våre vaksiner og vaksinasjon fra helsepersonell. Vi følger også nøye med på hva ulike medier skriver om vaksiner. Dette er viktig, da vi vet at oppslag med en negativ vinkling kan forårsake en endring i vaksinasjonsdekningen, forteller Aabakken.

Han oppfordrer folk til å følge Folkehelseinstituttets anbefalinger om hvilke vaksiner man bør ta.

– På den måten kan du bidra til å forebygge, og i beste fall utrydde, sykdommer både for deg selv og de menneskene du har rundt deg.