Bent Høie har svart AP om legemiddelmangel

Publisert 24. januar 2018

Ser med bekymring på det økende antall tilfeller med legemiddelmangel.

Spørsmål
Tellef Inge Mørland (A): Vil statsråden sørge for at folk får tilgang på de legemidlene de trenger, når de trenger det, og hvordan vil han i så fall sikre dette?

Begrunnelse
VG hadde 15.januar et oppslag der de viser til at det aldri før har vært større medisinmangel i Norge. På ett år har legemiddelmangelen ved norske sykehus og apotek økt med 87 %. I 2017 var det tomt for 358 ulike medisiner i Norge. Mangelsenteret ved Oslo Universitetssykehus opplyser at det de siste årene har oppstått flere kritiske og langvarige mangelsituasjoner.

I forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet før jul, viste flertallet i helse- og omsorgskomiteen til Meld. St. 28 (2014-2015) Legemiddelmeldingen, der Stortinget vedtok en overordnet målsetting om «likeverdig og rask tilgang til legemidler». Det er svært bekymringsfullt at man nå har betydelige og også økende utfordringer med å oppfylle dette målet.

Svar
Bent Høie: Vi ser med bekymring på det stadig økende antall tilfeller med legemiddelmangel. De fleste tilfeller skyldes forhold utenfor Norge. Det betyr at årsakene ofte er knyttet til forhold Norge har liten kontroll over. Arbeidet med å minske problemet kan deles i to: Et nasjonalt system som i størst mulig grad kan avhjelpe de mangelsituasjoner som oppstår i Norge og internasjonalt samarbeid for å redusere antallet mangelsituasjoner i Europa.

Når det gjelder nasjonalt arbeid med legemiddelmangel ligger Norge godt an. Det er etablert et effektivt samarbeid mellom Statens legemiddelverk, Helseforetakene, apotekene, og legemiddelgrossistene for å skaffe norske pasienter de legemidlene de trenger. Så langt har det vært få tilfeller der pasienter ikke har kunnet få en tilfredsstillende behandling. På den annen side vil et hvert tilfelle av legemiddelmangel som medfører at pasienter må bytte legemiddel eller at helsepersonell må endre rutiner føre til usikkerhet og merarbeid. Legemiddelmangel kan føre til redusert pasientsikkerhet og økte kostnader.

Når det gjelder internasjonalt arbeid mot legemiddelmangel deltar Norge deltar aktivt i EUs arbeid på dette området. Det er opprettet en egen «Task force» som skal arbeide med tiltak for å begrense legemiddelmangel i Europa. Det diskuteres både hvordan man kan få et bedre system for varsling av legemiddelmangel og tiltak som bidrar til at alle de legemidlene vi trenger er godkjente og tilgjengelige i Europa. Norge er nesten fullstendig avhengig av legemiddelimport fra utlandet, og løsningen på problemet med legemiddelmangel vil først og fremst være bedre internasjonalt samarbeid.

Den vanligste årsakene til mangelsituasjoner er at legemiddelindustrien har produksjonsproblemer. Produksjonsproblemer utgjorde 37% av mangelsituasjonene i 2017, omtrent det samme som i 2016. Andre årsaker var økt salg og manglende forsyning.

De fleste tilfeller av mangelsituasjoner blir avhjulpet ved at pasientene får tilsvarende medisin fra produsenter (63% av tilfellene) eller at man tar i bruk pakninger beregnet for andre land (12%) eller ved skifte til andre legemidler (17%) med samme behandlingsmessige virkning.

Statens Legemiddelverk har en viktig rolle i å overvåke og føre tilsyn med forsyningen av legemidler i Norge. Legemiddelverket setter også i gang tiltak når legemiddelmangel oppstår. Informasjon til leger, pasienter og apotek med råd om alternativ behandling, tillatelse til salg av utenlandske pakninger uten søknad om spesielt godkjenningsfritak og refusjon for utenlandske pakninger. Tidlig varsling om legemiddelmangel er meget viktig slik at det er tid til å finne gode løsninger. Regjeringen vurderer om det skal innføres overtredelsesgebyr for å innskjerpe oppfølgingen av plikten til å varsle mangler. Vi ser også på eventuelt behov for regelverksendringer for å kunne håndtere rasjonering og prioritering ved truende eller etablert svikt i legemiddelforsyningen.

Det er opprettet et uformelt Nordisk legemiddelforum, i regi av innkjøpsorganisasjoner og etater. Forumet har etablert flere arbeidsgrupper, hvor leveringssikkerhet er hovedtema for en av arbeidsgruppene. Denne arbeidsgruppen har blant annet sett på handelsbarrierer mellom landene og hvordan man kan finne løsninger på legemiddelmangel i Norden. Statens legemiddelverk, Helsedirektoratet og Sykehusinnkjøp HF deltar i disse initiativene.

Under Norges formannskap i Nordisk Ministerråd i 2017 ble det avholdt et møte med representanter for de nordiske legemiddelmyndighetene for å diskutere legemiddelmangel. Norge arbeider for at samarbeidet mellom de nordiske myndighetene blir videreført i 2018.

Som det er gjort rede for i Meld. St. 28 (2014-2015) Legemiddelmeldingen, har Regjeringen de senere årene satt i verk en rekke nasjonale tiltak for å beskytte norske pasienter mot en økende tendens til legemiddelmangel. I lys av det stadig økende antall tilfeller med legemiddelmangel, har jeg i tildelingsbrevene for 2018 gitt Helsedirektoratet, i samarbeid med Statens Legemiddelverk og de regionale helseforetakene, i oppdrag å foreta en ny gjennomgang av legemiddelberedskapen.