Barrabes inn i styret i Norsk Industri

Publisert 24. mai 2018

Veronika Barrabes er daglig leder for Novartis og var invitert til årets Industrikonferanse i regi av Norsk Industri for å snakke om fremtiden for selskapet sitt spesielt og for legemiddelindustrien generelt. Hun la vekt på persontilpasset medisin, helsedata, helse som næring og samarbeid.

NYTT STYRE: Norsk Industris styre fra 2018. Bak f.v.: Geir Austigard, Øglænd System (nestleder), Torgeir Kvidal, Yara International, Atle Kigen, Aker, Helge Aasen, Elkem (styreleder). Foran f.v.: Karl Inge Rekdal, Sykkylven Stål, Grete Birgitte Haaland, Statoil, Veronika Barrabés, Novartis Norge, Even Aas, Kongsberg Gruppen. (Tuva Barnholt, Borregaard og Cathrine Kristiseter Marti, Ulstein Group var ikke til stede når bildet ble tatt). FOTO: Norsk Industri

– Det skjer fantastisk mye innenfor gen- og celleterapi. Disse behandlingene gjør det mulig å reparere eller erstatte gener som ikke fungerer. Det vil si at innenfor noen sykdomsområder snakker vi om kurer eller at pasienten kan leve med sine sykdommer hele livet. Ett eksempel er genterapi innenfor noen øyesykdommer hvor studier viser at blinde pasienter nå kan se. Sammen med god diagnostikk kan vi også nå, og i nær fremtid, behandle de pasientene som har størst sannsynlighet for å få effekt. Det vil hjelpe både pasienter og potensielt redusere byrden på sykehusene, sier Barrabes.

Hun pekte på at helsedata er viktig å ta i bruk både for å lære hvordan man best bør innrette behandlingen, men også for å bygge opp under helse som næring i Norge.

– Fremtiden for legemiddelindustrien håper jeg blir at vi satser mer på helse som næring. Vi bringer verdi gjennom en verdikjede full av muligheter. Fra tidligfase-studier og forskning, til produksjon. Og jeg håper at flere ser verdien av samarbeid mellom akademia, sykehus, små selskaper (biotek), store selskaper (big pharma), teknologiske selskaper og så videre. Før var det mer ett firma med sin egen forskning, nå er det samarbeid på tvers gjennom hele verdikjeden.

Under Industrikonferansen fikk hun spørsmål om hvordan alle disse endringene påvirker måten å lede på.

– Som leder i en bransje som har en høy grad av innovasjon både i form av medisiner og annen teknologi, mener jeg at viktige egenskaper er å være nysgjerrig, ta risiko å ha evnen til både selv være fleksibel, men også stimulere organisasjonen til å være fleksibel, sier Novartis-sjefen.

Under Industrikonferansen ble også LMIs medlemsselskap ThermoFisher kåret til Norges smarteste industribedrift. Dette er ikke første gang Thermo Fisher henter hjem en pris. I 2017 var selskapet en av tre finalister til «Norges smarteste industribedrift», og de mottok Forskningsrådets Innovasjonspris samt Norwegian Tech Award 2017.