Forslaget om tvangslisens nedstemt i Stortinget

Da forslaget fra SV, Krf og Senterpartiet om å utrede muligheten for å tvangslisensiere Spinraza ble debattert på Stortinget i går, møtte det massiv motstand.

Publisert 25. mai 2018

Blant de som gikk opp på talerstolen var Høyres Sveinung Stensland, helseminister Bent Høie og Høyres Marianne Synnes. Forslaget fra SV, Senterpartiet og KrF lyder:

«Stortinget ber regjeringen bruke TRIPS-avtalen for å tvangslisensiere Spinraza og sikre tilgang til medisinen for de som trenger den i Norge, så sant myndighetene ikke allerede har kommet til en avtale med selskapet.»

Les også Karita Bekkemellems blogg: SV, Senterpartiet og KrF på pirattokt 

Grenseløst naivt

– Hvis dette forslaget ble vedtatt, ville det bryte ned Norges troverdighet som seriøs aktør. Vi er faktisk avhengige av at andre land vil handle med oss, sa Sveinung Stensland.

IMOT: Sveinung Stensland

Han påpekte at et stabilt og forutsigbart patentsystem er viktig for å fremme forskning og utvikling av innovative legemidler, og at forslaget fra SV, Sp og KrF vil undergrave dette.

– Det er grenseløst naivt å tro at Norge på kort tid skal klare å etablere egenproduksjon av Spinraza. Hvem skal gjøre det? Hvor skal det skje? Nusinersen er ikke et enkelt molekyl en kan kjøpe fritt. Det er et komplekst molekyl som en eventuelt må syntetisere selv. Hvordan har forslagsstillerne tenkt å bygge opp dette på kort tid, og hvem skal finansiere det?, spurte Stensland.

Vilkårene for tvangslisens ikke tilstede

Helseminister Bent Høie kan ikke se at vilkårene for tvangslisens foreligger når det gjelder Spinraza.

– I tillegg har Spinraza fortsatt dokumentbeskyttelse i henhold til legemiddellovgivningen – det vil si at all dokumentasjon på legemiddelets kvalitet, sikkerhet og effekt må framskaffes dersom det skulle bli gitt en tvangslisens. For å klare det må betydelige kliniske studier gjennomføres. Det vil være svært ressurs- og kostnadskrevende og er sannsynligvis heller ikke gjennomførbart i praksis, sa Høie.

Useriøst

IMOT: Marianne Synnes

I likhet med Karita Bekkemellem i LMI har Marianne Synnes fra Høyre forståelse for bakgrunnen for forslaget, men ikke selve forslaget.

– Å tro at man kan løse det ved å framstille Norge som et utviklingsland, eller ved å vedta i Stortinget at Norge skal starte piratvirksomhet, er i beste fall useriøst, og det ville stille Norge i et særdeles dårlig lys om noe sånn skulle gå gjennom i Norges nasjonalforsamling, sa Synnes.

Hun understreket at forslaget fra SV ikke har gått upåaktet hen.

– Internasjonale legemiddelselskaper lurer nå på om det er fornuftig å investere i Norge når slike holdninger kommer fram i Stortinget. Komiteens flertall ser heldigvis at en eventuell tvangslisensiering vil føre til at Norge sender et sterkt innovasjonsfiendtlig signal til den globale legemiddelindustrien og andre internasjonale handelsaktører, og at det kan medføre at Norge ikke blir et foretrukket land verken for forskningsinvesteringer, kliniske studier eller lansering av nye medisiner til nytte for den norske befolkningen. Jeg håper verden der ute får med seg flertallets holdning.

Les referat fra hele debatten på stortinget.no

Eller se den på Stortingets web-TV (2.53 ut i sendingen)