Oppsummerer ASCO

Publisert 6. juni 2018

Store nyheter innen persontilpasset medisin, diskusjoner om alle skal gentestes, møter med både kolleger og leger – og 40 000 deltakere totalt. AbbVies Steinar Thoresen oppsummerer årets ASCO.

Det var persontilpasset medisin som var temaet for årets kongress i Chicago. Store og små studier legges frem, de viktigste presenteres i saler med 5000 mennesker.

–  Vi må ned på gen-nivå og velge behandling deretter. Det er der den store nyheten ligger. Diskusjonen gikk på om alle svulster skal testes og behandles deretter. Det er en tsunami som kommer nå for testing og behandling, forteller Thoresen, som er medisinsk direktør i AbbVie, og har lang erfaring som lege og forsker.

Mange studier

AbbVie satser tungt innen onkologi og har mer enn 200 kliniske studier for mer enn 20 ulike kretfformer.

– For oss som selskap var det viktigste en ny studie på lymfatisk leukemi, der man ser god respons på kjemofri behandling – og hvor man antyder at behandlingen kan avsluttes etter kort tid, sier Thoresen.

Det er femte gangen han deltar på ASCO. Sammen med 40 000 andre.

– Man blir imponert over hvordan logistikken fungerer. Det er lett å finne frem, gode møtelokaler, det tekniske fungerer, de har daglige aviser som skriver om høydepunktene, og oppsummeringer hver morgen. Helt fenomenalt, sier Thoresen.

Gode diskusjoner

For ham er det viktigste med en slik kongress at nye terapier for fremtiden presenteres grundig. Samt å treffe kolleger fra industrien og norske leger.

Kontakten mellom industrien og legene er god – og innenfor regelverket – på slike kongresser. Det er en rekke utprøvermøter, forksningsmøter, norsk aften – og spontane møter.

STORE FORHOLD: Alt er stort i USA, ikke minst kongress-salene.

– Men det er et tankekors at vi må til Chicago for å ha de gode diskusjonene med norske leger, avslutter Steinar Thoresen.