Ny giv for raskere godkjenning

Publisert 19. juni 2018

Finn Helge Quist og hans kreftaksjon fortsetter kampen for raskere godkjenning av nye behandlingsmetoder mot kreft. Det er vi i LMI glad for.

Norske pasienter bør få like rask tilgang til de nyeste innovasjonene som pasienter i våre naboland. Vi er enige om at noe må gjøres, og vi støtter de overordnede målene til Quist. I går, mandag 18. juni, hadde han møte med helseminister Bent Høie der han fremmet følgende krav:

  1. En ekstern gransking av Beslutningsforum for Nye Metoder.
  2. Midlertidig godkjenning, for alvorlige og livstruende diagnoser, og hvor det nye medikamentet fyller et udekket behov. Han krever at det nedsettes et hurtigarbeidende utvalg for å utarbeide detaljene i ordningen, og han krever at det føres konstruktive samtaler med industrien.

Midlertidig godkjenning av legemidler som er til vurdering

– Dette har vi forsøkt å få til lenge. Allerede i 2016 tok vi i LMI til orde for å finne en ordning som kan bidra til at legemidler som er til vurdering hos Beslutningsforum kan tas i bruk i mellomperioden fram til beslutning. Det er Beslutningsforum som avgjør om en ny medisin kan tas i bruk i Norge, og før forumet har tatt sin beslutning, kan medisinen ikke brukes. Vårt forslag om en «avtalebasert løsning» mellom myndighetene og leverandørene ble slaktet av helseminister Bent Høie, til tross for at vi ikke fikk presentere forslaget skikkelig. Vi fikk heller ikke diskutere andre mulige løsninger med Høie eller hans etater, og det støtter vi Quist om at vi burde få muligheten til, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i LMI.

Quist har flere konkrete forslag til prosentvise fordelinger som vi ikke kan gå inn på her. Vi har understreket at det må være opp til hvert enkelt legemiddelselskap hva de har mulighet til å finansiere, og løsningen må være et partnerskap mellom det offentlige og private. Vi er opptatt av at det må utvikles et system alle parter kan leve med, og er enige med Quist om at det bør være økonomiske insentiver for både industri og myndigheter til å ferdigbehandle søknadene raskest mulig, slik at pasientene våre får raskes mulig tilgang.

Uavhengig evaluering av Nye Metoder

– Vi støtter også Quist i at det kan være på sin plass med en uavhengig evaluering av Beslutningsforum for Nye Metoder som kan dokumentere kvaliteten på myndighetenes faglige arbeid. Vi opplever at Nye Metoder beskylder våre selskaper for å bruke for lang tid og levere for dårlig dokumentasjon, samtidig som det hindres innsyn som kan bekrefte eller avkrefte dette. Det blir et spill om sannheten som ingen er tjent med, så en evaluering vil gi etterlengtede svar på hvor skoen egentlig trykker. I denne prosessen er det viktig at alle parter jobber raskt og leverer god kvalitet, til det beste for pasientene våre, sier Bekkemellem.