Takeda i helsedataprosjekt ved Karolinska

Publisert 17. september 2018

Sykehusets IBD-pasienter får bedre behandling og oppfølging, sykehuset sparer ressurser – og Takeda bidrar til et mer bærekraftig helsevesen.

I 2015 startet Karolinska Universitetssjukhus og Takeda et prosjekt for å optimere behandlingskjeden for IBD-pasienter. Ambisjonen var å gi pasienten mulighet til å være mer aktiv i egen sykdomshåndtering gjennom å bruke digitale løsninger og pasientrapporterte data.

Presenterte resultatet

Under DM Agenda i Stockholm denne uken var prosjektet «Flare Prediction» på programmet. Innovasjonssjef Fredrik Öhrn ved Karolinska Universitetssjukhus fortalte om prosjektet, som har gitt veldig gode resultater, både for IBD-pasientene og for sykehuset.

– Vi lagde et konsept hvor vi engasjerte pasientene og analyserte dataene. VI kunne da klassifisere pasientene ut fra dataene: Gruppe 1 er pasienter med hyppige anfall, som må ha tett oppfølging. Gruppe 2 trenger kontroller av og til. Den tredje gruppen får påminnelser om behandling mens den fjerde gruppen klarer seg selv, fortalte han.

Tidligere var det bare en pasientgruppe.

Det er en ny måte å jobbe på for Karolinska – og ventelistene blir tilpasset et reelt behov.

Innovationslandstingsråd Daniel Forslund er veldig fornøyd med prosjektet. – Det er billigere og bedre for alle parter, vi får en riktigere ressursbruk. Dette viser at innovasjoner virkelig lønner seg, sa han.

Mange fordeler

Takeda har satt opp konkrete fordeler for hver part:

Pasienten: Blir eier av sine data og kan aktivt følge sin sykdom og bli mer delaktig i sin behandling. Det skaper også en trygghet, siden dataene analyseres fortløpende, og pasientene har en visshet om at helsevesenet vil agere når innrapportert data viser at det er et behandlingsbehov.

Helsevesenet: Får ett mer komplett, evidensbasert, informasjonsunderlag for diagnose og behandlingsbeslutninger. De kan da forandre eller bygge helt nye strukturer for å utnytte ressursene bedre.

Betaleren: Tjener på en mer effektiv ressursbruk, som skaper bedre helse til lavere kostnad. Samtidig åpner slike løsninger til og med opp for betalingsmodeller som baseres på beandlingsresultater  (patient outcomes).

Pasientbehandling i fokus

LMIs styremedlem og leder av Takeda Nordic&baltics, Ingeborg Brude Borgheim, er veldig fornøyd.

– Vi er stolte av å være partner i et slikt prosjekt. Vi bidrar til bedre pasientbehandling, og vi bidrar til et bærekraftig helsevesen, fortalte hun på scenen.

Hun trekker frem at prosjektet viser at det er mulig å få til ting gjennom samarbeid.

– Dette er en viktig plattform for å bygge et verdibasert helsevesen. At samfunnet betaler for riktig behandling, ikke for volum, poengterte Ingeborg Brude Borgheim.

Prosjektet går nå over til en studie.

Her kan du lese mer: https://www.karolinska.se/om-oss/utveckling–innovation/Innovationsplatsen/utvecklingsprojekt/algoritm-stod-for-att-forutse-ibd-skov/