Munn- og halskreftdagen arrangert for tredje gang

Publisert 19. september 2018

Line Walen fra LMI var på plass for å snakke om tilgang til legemidler.

På Mandag arrangerte Munn- og halskreftforeningen «Munn- og halskreftdagen 2018». Dette var tredje gang fagdagen ble arrangert og i år ble den støttet av to av LMIs medlemsselskaper, Merck og BMS.

Munn- og halskreft er en kreftform som er raskt økende på verdensbasis og de som rammes av sykdommen blir stadig yngre. Til konferansen var både onkologer, overleger, sykepleiere og professorer invitert til å holde innlegg. Det var også LMIs seniorrådgiver, Line Walen, som snakket om tilgang til legemidler i Norge.

– I Norge har vi fire legemiddelpolitiske mål: god kvalitet ved behandling, likeverdig og rask tilgang til effektive legemidler, legge til rette for forskning og innovasjon samt at legemidler skal ha lavest mulig pris. Legemidler er den eneste innsatsfaktoren vi vet om der man har lavest mulig pris som et eget politisk mål, sa Walen.

I tillegg til de legemiddelpolitiske målene, kom det i 2016 en prioriteringsmelding for helsevesenet. Walen fortalte om hvordan denne legger føringer for hvilke legemidler som blir tilgjengelig ved offentlige sykehus, og hvilke som ikke blir det. Tre prioriteringskriterier skal ligge til grunn når noe tas i bruk: nytte, ressurs og alvorlighet.

–  Behandlingen må med andre ord gi en helsegevinst, det skal tas hensyn til kostnader og sykdommens alvorlighet. I tillegg må disse kriteriene ses i forhold til betalingsviljen. I Norge gjøres det metodevurderinger for å avgjøre to sentrale spørsmål: hva koster det å få et godt leveår, og har vi råd til det? Legemiddelverket leverer dokumentasjon til beslutningsforum og det er beslutningsforum som til slutt bestemmer om nye legemidler kan tas i bruk ved sykehusene, sa hun.

I tillegg til å holde innlegg, deltok Walen i en debatt sammen med Oddveig Rikardsen (overlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge), Chris Foss (nestleder i Munn- og halskreftforeningen) og Sophie D. Fosså (professor emeritus ved Universitetet i Oslo). I debatten ble det blant annet diskutert trenden med at legemidler blir godkjent tidligere, med mer umodent datagrunnlag, i Europa.

– Det er et stort dilemma for alle parter, og myndighetene er veldig opptatt av hvordan man skal håndtere dette. Det kommer en rekke teknologier som har veldig lovende effekt på enkeltpasienter, men der man ikke har datagrunnlag for en større gruppe. Det skaper utfordringer, sa Walen.