LMI tror på fortsatt penicillinproduksjon

Publisert 25. september 2018

Flere eksperter frykter at penicillin ikke blir laget lenger, melder NRK. Inge Johansen i LMI svarer at han ikke er like bekymret.

Flere eksperter frykter at penicillin ikke blir laget lenger. Årsaken er at Norge er ett av få land som fortsatt bruker penicillin.

Steinar Madsen i SLV mener at når få land bruker penicillin, blir det mindre etterspørsel. Dermed frykter han at legemiddelfirmaene ikke lenger vil lage medisinen..

Også overlege Martin Steinbakk ved Folkehelseinstituttet og overlege Dag Berild ved Ullevål universitetssykehus er bekymret for utviklingen.

Inge Johansen, LMI

Inge Johansen, seniorrådgiver i LMI, er intervjuet av NRK to ganger om denne saken, både på nett og på lufta. Han er ikke er like bekymret som Madsen, Steinbakk og Berild.

– Vi anerkjenner at det er et problem fordi Norge er et lite marked med lav pris, men vi mener det fortsatt er et marked i Norge for vanlig penicillin, sier Johansen til nrk.no.

Han tror enkeltselskaper vil fortsette med produksjonen.

– Den store bekymringen er nok globalt sett at man skal slutte å produsere penicillin. Men det er noen land som er i samme situasjon som oss, som fortsatt bruker penicillin, og samlet sett utgjør disse landene noen titalls millioner innbyggere. Det skulle være stort nok til at noen produsenter fortsatt vil produsere disse legemidlene, sier Johansen til NRK Dagsnytt.