«Emily»-medisinen godkjent i Norge

Dette er den første genterapien mot kreft som er godkjent i Norge. Også Hemlibra fra Roche og Humira fra Abbvie fikk grønt lys fra Beslutningsforum i går.

Publisert 18. desember 2018

Dette er den første genterapien mot kreft som er godkjent i Norge. Også Hemlibra fra Roche og Humira fra Abbvie fikk grønt lys fra Beslutningsforum i går.

Beslutningsforum sa i går ja til å innføre CAR-T-behandlingen tisagenlecleucel (Kymriah) til behandling av akutt lymfoblastisk leukemi (ALL) for barn og unge.

– CAR-T- celleterapi er et paradigmeskifte, et helt nytt behandlingsprinsipp for noen alvorlig syke pasienter som tidligere har hatt begrensede behandlingsmuligheter. Med dagens godkjenning fra Beslutningsforum gir vi et nytt håp til disse norske pasientene, sier Richard Flaaten, Medical Lead Western Europe Cluster i Novartis i en pressemelding.

Emiliy Whitehead var den første pasienten i verden som fikk CAR-T. Hun var 5 år gammel og hadde ingen andre behandlingsmuligheter da hun fikk prøve den utprøvende behandlingen. Etter ar Beslutningsforum godkjente behandlingen i går, innføres den ved barneavdelingen på Oslo universitetssykehus Rikshospitalet, der kliniske studier på legemidlet tidligere har blitt gjennomført.

– Med denne behandlingen får over 80 prosent effekt. Hvor mange som får tilbakefall, vet vi ikke, men vi mener mange av dem kommer til å være helbredet, sier kreftlege og professor emeritus Steinar Aamdal til Dagbladet.

– Immunterapien virker på leukemi hos barn og på lymfekreft hos voksne. Vi ønsker å kunne behandle også andre kreftformer med denne metoden, men det er lenger fram, sier Aamdal.

CAR-T-celleterapi er en ny type avansert behandling der legemidlet lages av pasientens egne T-celler. Et nytt gen blir satt inn i T-cellene slik at disse blir i stand til å gjenkjenne og drepe kreftcellene. Kymriah gis som infusjon, og er en engangsbehandling, skriver Dagens Medisin.

Les også: Fortalte historien om «Emily»-medisinen

Beslutningsforum behandlet i går åtte legemiddelsaker. Tre legemidler fikk ja, mens fem fikk nei Roche sitt legemiddel Hemlibra fikk klarsignal til behandling av pasienter med hemofili A som har utviklet antistoffer (inhibitorer) mot faktor VII, og Abbvies Humira fikk klarsignal for behandling av moderat til alvorlig hidradenitis suppurativa, en betennelse i svettekjertlene hos pasienter uten respons på standardbehandling.