Viktige signaler fra helseministeren

Publisert 15. januar 2019

Både persontilpasset medisin og helseindustrimeldingen ble trukket frem av Bent Høie under den årlige sykehustalen.

HELSEMINISTER: Bent Høie (H). Foto: Bjørn Stuedal

– Vi er i et hamskifte der behandling kan tilpasses mer og bedre til den enkelte pasient. Persontilpasset medisin vil gjøre at flere behandlinger skreddersys til den enkelte i fremtiden. Dette er en utvikling den norske helsetjenesten ikke er godt nok forberedt på, påpekte helseministeren.

Persontilpasset medisin gir mer målrettet behandling, og kan være ressursbesparende, fordi vi begrenser behandlingen til de pasientene som faktisk har nytte av den, sa han videre. 

Dette er positive signaler for LMI:

– Det er svært gledelig at Helseministeren trekker fram viktigheten av persontilpasset medisin. Dette er morgendagens behandling, og majoriteten av de 7000 produktene som er under utvikling er persontilpasset. Samtidig er det en viktig erkjennelse av at Norge henger etter i å tilrettelegge infrastrukturen for molekylær testing slik at vi får gitt rett behandling til rett pasient. Og vi har heller ikke systemer på plass for å implementere persontilpasset medisin gjennom «system for nye metoder», sier seniorrådgiver Monica Larsen.

Hun mener vi er et godt stykke unna løsninger på dette feltet.

– Og spørsmålet er hva helseministeren da har tenkt å gjøre, påpeker hun. – Vi tror ikke oppdraget han ga helseregionene i fjor lar seg løse uten et samarbeid med leverandørene av både diagnostikk og legemidler.

Helseindustrimeldingen

I sykehustalen kom Høie også inn på den kommende helseindustrimeldingen.

– Den vil vise at for å skape en bærekraftig helsetjeneste må vi få til et tettere samarbeid mellom helsetjenesten og næringslivet om forskning og innovative anskaffelser, sa Høie.

Han trakk frem kinderegg-metaforen:

  • Pasientene får et bedre tilbud.
  • Helsetjenesten blir mer effektiv og bærekraftig.
  • Vi får en fremvekst av en kunnskapsrik næring som sørger for flere norske arbeidsplasser: I beste fall et nytt ben norsk økonomi kan stå på, som vil bidra til å sikre velferden også i fremtiden.

FORNØYD: Seniorrådgiver Monica Larsen i LMI. Foto: Anne Elisabeth Næss.

– Disse signalene fra helseministeren er godt nytt, og jeg er glad for at mye av innspillene vi har gitt allerede reflekteres i omtalen av stortingsmeldingen, sier Monica Larsen. Hun er spesielt fornøyd med at behovet for partnerskap mellom næringen og det offentlige blir belyst.

– Vi i LMI ser så mange muligheter og så stor vilje fra medlemmene våre til å bidra til en bærekraftig helsetjeneste, og vi venter bare på at dørene skal åpnes. Det blir utrolig spennende å se hva vi får til av konkrete satsinger og prosjekter når nytt samhandlingsklima blir en realitet.

Samarbeidskultur

Helseministeren hadde også noe på hjertet i forhold til samarbeid mellom helsenæring og helsetjeneste, som er interessant med tanke på siste ukes debatt i Dagens Næringsliv:
– Altfor mange steder mangler det en tradisjon for samarbeid med helsenæringen. Det må endres. Jeg forventer at alle deler av helsetjenesten legger til rette for at det kan samarbeides med helsenæringen.

For det blir ikke noe kinderegg med mindre vi møter hverandre med et åpent sinn. Skal vi løse noen av utfordringene fremover, må alle gode krefter trå til. Da må vi utnytte den konkurransefordelen, sa helseminister Bent Høie.