Merck og MS-forbundet lanserte ny dokumentarserie om MS

Det var fullt hus da Merck i samarbeid med MS-forbundet hadde lansering av dokumentarserien «PS vi har MS», som forklarer at MS også påvirker menneskene rundt dem som har diagnosen.

Publisert 22. mai 2019
MS-DAGEN: 21. mai markerte Merck og MS-forbundet MS-dagen for å øke kunnskapen om MS. Her forteller Roar Juul, Head of Commercial Operations i Merck Norge, om kampanjen «PS vi har MS».

Det var duket for en inspirerende kveld på Sentralen i Oslo sentrum da Merck og MS-forbundet markerte verdens MS-dag, som er 30. mai, på forskudd. 12.000 nordmenn lever med Multippel sklerose (MS), en sykdom folk flest har lite kunnskap om. Gjennom kampanjen «PS vi har MS» jobbes det for å bekjempe fordommer om MS og øke kunnskapen om sykdommen blant folk.

DOKUMENTAR: Fra venstre: MS-syke Marianne Bokn og venninnen Anne Lill Nordbø, journalist Monica Csango, MS-syke Anne Britt Thorkildsby og ektemannen Anders.

Standup-komiker og lege Jonas Bergland var konferansier for kvelden, og the Voice-deltaker Magnus Bokn opptrådte med sang. Innimellom innslagene ble det vist flere videoer på storskjerm. Her fikk vi høre om livene til fire personer med MS, og hvordan sykdommen påvirker deres nærmeste. Vi fikk møte menneskene med diagnosen, men fikk også møte de gjennom øynene til en ektemann, en kollega, en venn og en lege.

Her kan du se videoene og lese historiene til disse fire menneskene og deres støttespillere.

Fordommer og myter

Lise Johnsen, styreleder i MS-forbundet, fortalte at de med denne kampanjen ønsker å sette et søkelys på at MS er en diagnose som også omfatter familie, venner og kollegaer.

– Snittalderen for de som får MS-diagnosen er 30 år. Dermed skal man leve lenge med sykdommen, og da trenger man hjelp fra de man har rundt seg. Mange tror at MS er en muskelsykdom, som er noe annet enn det vi lever med. Vi trenger å slå hold på fordommene og mytene. Jeg er imponert over alle som har stilt opp i disse videoene og som deler sin historie med oss, sa Johnsen.

PS VI HAR MS: Styrleder i MS-forbundet Lise Johnsen.

Journalist og filmskaper, Monica Csango, står bak filmene, og er i likhet med Johnsen imponert over de som har stilt opp på tape.

– Det har vært noen enestående møter. Vi har brukt mye tid i forkant av intervjuene for å finne ut om hva disse menneskene var komfortable med å dele. Dermed har vi blitt kjent på en givende måte, og fått lov til å fortelle en historie som ikke alltid blir fortalt. Filmene er helt ufiltrert – det er ekte mennesker som snakker sant både på godt og vondt, sa Csango på scenen.

Roar Juul, Head of Commercial Operations i Merck Norge, fortalte om industriens ønske om en bedre hverdag for MS-pasienter.

– Med dette prosjektet ønsker vi å drive folkeopplysning rundt MS, og håper at dette vil bringe oss fremover. Vi innledet dette samarbeidet for to-tre år siden, og meningen var å gi et innblikk i livet til en med MS. Nå forlenger vi dette prosjektet med å ta med de menneskene som er rundt pasienten, sa Juul.