LMIs innspill til mandatet for evalueringen av Nye metoder

LMI har lenge bedt om at Systemet for nye metoder må evalueres og videreutvikles. Endelig skal Helsedepartementet gjennomføre en evaluering.

Publisert 18. mars 2020
ALVOR: – Innspillet bør legge grunnlag for at vi blir inkludert og tatt på alvor når selve evalueringen starter, sier Line Walen, seniorrådgiver i LMI.

Departementet ba den 17. februar om innspill til mandatet, med frist den 15. mars. Med så kort frist måtte LMI ha en rask og effektiv prosess.

– Det er helseøkonomisk utvalg som arbeider mest med Nye metoder, og det var derfor naturlig at innspillet ble forankret i dette utvalget, i tillegg til leder av Markedstilgangsutvalget, Kristin Svanqvist, medlemsbedriftene generelt, og LMIs administrasjon, sier seniorrådgiver i LMI, Line Walen .

Les hele innspillet her

– Vi annonsert derfor prosessen på Digitalis, der alle firma kunne gi innspill til hva LMI burde mene. Dette førte til en rekke innspill fra alle partene, fortsetter hun.

Omfattende innspill

Nye metoder er svært komplekst, og mange firma opplever at systemet er tidkrevende, byråkratisk, og at det gjør vurderinger det kan være vanskelige å forstå. Derfor ble LMIs innspill nokså omfattende, med mange poenger som er viktige for bransjen.

– Departementet legger nå opp til en evaluering av Nye metoders organisering og saksbehandling. I tillegg til dette la LMI, i sitt innspill, vekt på at det bør evalueres om Nye metoder støtter opp om de politiske målene og føringene for helsetjenesten. Vi la her vekt på politiske mål fra Legemiddelmeldingen, Prioriteringsmeldingen og Helsenæringsmeldingen, forklarer Walen.

Les hele innspillet her

Hun fremhever også at LMI blant annet har vist til politikernes mål om lavest mulig pris, og hvordan det, sammen med overføring av legemidler til sykehusfinansiering og gruppering av «faglig likeverdige legemidler», fører til et særnorsk press på prisene som det er vanskelig for en internasjonal industri å etterkomme.

– Videre pekte vi på utfordringene ved måling av helsegevinst for presisjonsmedisin og sjeldne diagnoser, og at manglende klageadgang er et hinder for pasienters tilgang til legemidler. Som det fremgår av innspillsdokumentet, var det en lang rekke andre problemstillinger som ble adressert i tillegg, sier hun.

Tatt på alvor

Samtidig utelot LMI enkelte poenger flere er opptatt av, slik som samfunnsperspektivet ved kostnadsberegninger, alvorlighetsberegninger og betalingsvilje, da dette ikke handler om Nye metoder, men i stedet om de politisk bestemte rammene for systemet. Slike poenger må tas opp i andre sammenhenger.

– Innspillet fra LMI viser at bransjen kjenner systemet veldig godt, og at vi har mange kvalifiserte meninger om det. Dette bør legge grunnlag for at vi blir inkludert og tatt på alvor når selve evalueringen starter.

– Blant innspillene våre, ba vi om at det opprettes en referansegruppe for evalueringen, der vi ønsker å delta. Vi ba også om, at den aktøren som får oppdraget om å evaluere, bør ha tilstrekkelig kompetanse på flere felt, for å være i stand til å gjennomføre en god nok evaluering. Vi håper og tror evalueringen vil bidra til den videreutviklingen som er så nødvendig for at Nye metoder skal bli et effektivt virkemiddel for å sørge for at norske pasienter får rask tilgang til nye legemidler, sa Walen.