– Krisen viser hvor avhengig vi er av tett og godt samarbeid

Torsdag ble den femte rapporten om helsenæringens verdi lansert. Rapporten viser fremdeles stor vekst, men peker også på konsekvensene av Covid-19 for næringen.

Publisert 30. april 2020
HELSENÆRINGENS VERDI: Paneldebatt.

Lanseringen gikk i år av stabelen digitalt, med streaming fra Forskningsparken. Frode Nakkim, kommunikasjonssjef i Bayer var møteleder.

Helseminister Bent Høie hadde ikke mulighet til å delta under den digitale lanseringen, men hadde på forhånd spilt inn en video hvor han kommenterte rapporten.

Helseminister Bent Høie.

– Dette viser oppfølgingen av helsenæringsmeldingen, et arbeid som ble gjort i samarbeid. Og nemlig betydningen av samarbeid mellom den offentlige helsetjenesten og helsenæringen er blitt overtydelig nå når vi står midt oppi koronakrisen. Skal vi lykkes med å fortsette å bygge helsenæring i Norge må vi få til en kultur for samarbeid, og denne krisen har bidratt til at vi har fått en kickstart på denne kulturendringen. Endringen kom mye raskere enn antatt som følge av dette, og nå har mange fått føle på kroppen hvor avhengig vi er av et tett og godt samarbeid, sa Høie.

Se lanseringsarrangementet i opptak her.

– Helsenæringen er sentral i veien ut av koronakrisen

Det er Menon Economics som for femte år på rad står bak rapporten om «Helsenæringens verdi 2020». Partner i Menon Economics, Erik Jakobsen, pekte på de viktigste hovedfunnene i årets rapport.

Erik Jakobsen i Menon.

– I årets rapport er det seks hovedelementer. Funnene viser at det fortsatt er høy vekst i næringen, det meste av veksten kommer fra de største bedriftene. Vekstforventningene er sterke mot 2022, særlig blant bedrifter som driver utvikling og testing i Norge. Bedrifter med industriell produksjon i Norge har høyere vekst, og Norge har helserelatert eksport for over 25 milliarder kroner. Helsenæringen er sentral i veien ut av koronakrisen.

Jakobsen nevnte også tilgang på offentlige anbud på like vilkår og tilgang på skaleringskapital som de viktigste flaksehalsene for næringen.

Her kan du se rapporten i sin helhet.

Helsenæringen som et kinderegg

Administrerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen, omtaler helsenæringen som et kinderegg som kan løse flere utfordringer.

– Vi ser en fantastisk vekst både på industrisiden og på forsknings- og utviklingssiden. Næringen gir mulighet for gevinster for både samfunn og befolkning, for industrien og det gir viktig redskap for helsetjenestene, sa Røttingen.  

John-Arne Røttingen i Forskningsrådet.

Helsenæring er på femte plass over næringer som Forskningsrådet investerer mest i.

– Dette er den næringen som vi investerer mest i direkte i bedriftene. Situasjon som vi har nå illustrerer behovet for forskning og innovasjon, og for ny teknologi og nye løsninger. Vi må komme dit at vi har produksjon på industrielt nivå i Norge, for å kunne være bærekraftig i norsk industri. Da trenger vi tilgang på fasiliteter og kompetanse. Det finnes store muligheter innen de ulike områdene innen helsenæring, med tyngde på forskning og tidlig fase, sa Røttingen.

Les også: Forskningsrådet utlyser Covid-19-innovasjonsprosjekter med offentlig-privat samarbeid

En næring i vekst

Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge mener at rapporten gir grunnlag for både optimisme og bekymring.

Håkon Haugli i Innovasjon Norge.

– Norge vil trenge næringer som skaper arbeidsplasser etter koronakrisen. Vi trenger et differensiert næringsliv, og vi vet at det vil bli økte offentlige kostnader. Helsenæringen er svar på disse og flere utfordringer. Dette er en næring i vekst som har et uttalt innovasjonsbehov. Vi må se på tilgangen til kapital og på låne- og tilskuddsordninger. Vi ønsker å legge til rette for en robust helsenæring, sa Haugli.

– Vi må bygge sterkere lag

Administrerende direktør i LMI, Karita Bekkemellem, mener det er riktig og viktig det er å løfte behovet for offentlig privat samhandling på helseområdet.

Karita Bekkemellem i LMI.

– Helseministeren starter i dag med å kommentere den femte rapporten om helsenæringen, og han viser viktigheten av denne næringen. Det er gledelig å høre at Røttingen i Forskningsrådet følger opp dette med å peke på arbeidet som startet med HelseOmsorgs-rapporten i 2013. Han bruker retorikken på at helsenæringen er et kinderegg av muligheter.

Bekkemellem legemiddelindustrien og helsenæringen i sin helhet som en del av løsningen på samfunnskrisen som vi nå har foran oss.

– Vi ønsker å bidra med hjelp i den forferdelige situasjonen vi er i nå, både i dag og i fremtiden. Rapporten viser en sterk vekst i vår sektor. Samtidig ønsker vi å løfte potensiale til bransjen for videre utvikling. Dette peker også aktørene under møtet i dag på. Vi må bygge sterkere lag sammen. Helsenæringen er fremdeles ung, men den har et fantastisk potensial for å skape flere arbeidsplasser, bedre helse og større vekst for landet i fremtiden, sa Bekkemellem.