GIEK anbefaler flere å søke garantier

GIEK mener legemiddelproduksjon er spennende og at flere vil kunne dra nytte av lånegarantiene de tilbyr. Næringsminister og LMI roser initiativet.

Publisert 11. juni 2020
Roser: Karita Bekkemellem er glad for at kommunikasjonssjef i GIEK, Allon Groth, ser på legemiddelproduksjon som en ny og spennende næring for lånegarantisten.

Etter at Curida vant flere langsiktige kontrakter i 2019, trengte de investeringskapital. GIEK, hvis lånegarantier skal stimulere norsk næringsliv til økt internasjonal handel, stiller da med garanti på 20 millioner som muliggjør veksten.

Det er første gang GIEK stiller lånegarantier til en legemiddelprodusent.

– Legemiddelproduksjon er en ny næring hos GIEK, men vi tror og håper at flere bedrifter vil dra nytte av garantiene våre fremover. Industrien trenger stadige investeringer, og GIEK kan hjelpe dem med å få bankfinansiering til vekst og eksport, sier GIEKs kommunikasjonssjef, Allon Groth.

Les også: – Nå må vi gå fra utredning til handling

Han anbefaler både eksportører og underleverandører innen legemiddelindustrien å søke på GIEKs tjenester og mener selskaper som ønsker å vokse, bør kjenne til GIEK-garantiene. Det er også viktig at bankene deres gjør det.

– Bedrifter med ambisjoner må ha god tilgang på kapital – ikke minst høyteknologiske bedrifter som de vi finner i legemiddelindustrien. GIEK-garantien gjør det lettere for banken å innvilge lån til slike bedrifter – fordi banken vet at staten vil dekke en stor del av tapet dersom lånet senere skulle bli misligholdt, forklarer han.

Næringsministeren: – helsenæringens dobbeltgevinst

GIEKs viktigste krav for å innvilge lånegarantier, er bidrag til eksport og de tilbyr samme type ordninger i Norge som andre land gir til sine legemiddeleksportører. Regjering og Storting er opptatt av at GIEKs ordninger for norsk næringsliv skal være like gode som tilsvarende ordninger som konkurrentene får i andre land.

DOBBELTGEVINST:
Næringsministeren fremhever helsenæringens dobbeltgevinst.

Næringsminister Iselin Nybø er derfor meget positiv til at også legemiddelindustrien nå er inkludert i GIEKs portefølje.

– Helsenæring har en dobbelt gevinst, da den gir både verdiskaping og nytte for pasienter, sier hun til LMI.

– Norsk økonomi er avhengig av eksport. Dessuten er arbeidsplasser og verdiskaping i distriktene avgjørende for et bærekraftig velferdssamfunn. Denne finansieringen har bidratt til at en eksportbedrift med lang historie og engasjerte medarbeidere bevares i Innlandet.

– Korona-krisen har mint oss på at det er viktig at vi har robuste og kompetente legemiddelprodusenter som vil satse, videreutvikle seg og beholde produksjon i Norge. Staten har gode ordninger som bidrar til dette, både i normale tider og under kriser som nå, sier hun.

Bekkemellem: – viser myndighetenes tro på en sterkere helsenæring

Administrerende direktør i LMI, Karita Bekkemellem, gleder seg over at Curida har fått muligheten til å investere i videre vekst, men viser også til hvordan denne saken eksemplifiserer muligheter for satsing på helsenæring generelt.

– Jeg har jo vært med på reisen til Curida helt fra frykten for nedleggelse, til de ansatte som tok over selv og frem til i dag. Det er veldig artig at de får mulighet til å vokse ytterligere.

Les også: Arctic Nutrition feirer studieresultater for psoriasismedisin med å motta SIVA-prisen

– Samtidig, så viser også dette at myndighetene har tillitt til vår bransje og økt tro på at vi kan utvikle en sterkere norsk helsenæring som kan konkurrere internasjonalt, sier hun.

Korona-pandemien har aktualisert viktigheten av forbedret norsk legemiddelberedskap og egenproduksjon, og Bekkemellem mener at GIEKs eksport-rettede lånegaranti, også fremhever at norsk helsenæring kan konkurrere internasjonalt.

– Så vidt jeg vet, er det første gang et legemiddelproduksjonsselskap har fått en GIEK-garanti. Vi har lest og snakket mye om beredskap og egenproduksjon for å sikre vårt eget marked og kunne være selvforsynte, men dette viser også at vi har kompetanse til å konkurrere internasjonalt. Vi i legemiddelindustrien har påpekt dette i mange år, det er derfor svært gledelig at politikere og statens incentivordninger nå kan bidra til økt vekst og eksport innenfor helsenæringen, sier hun.