Lederen av Vaksineutvalget på Dagsnytt 18

Leder av Vaksineutvalget i LMI og daglig leder i Sanofi, Per Harald Aabakken, var tirsdag på NRKs Dagsnytt 18 for å snakke om kappløpet rundt en fremtidig koronavaksine.

Publisert 21. juli 2020
DAGLIG LEDER: Per Harald Aabakken er daglig leder for vaksine-enheten til Sanofi: Sanofi Pasteur. Her fra hjemmekontoret tidligere i år.

Aabakken deltok fra telefon på Dagsnytt 18 på NRK radio og nett-tv tirsdag 21. juli i en debatt om kappløpet om å få klar en koronavaksine. Bakgrunnen for temaet kom fra en Aftenposten-artikkel publisert tirsdag formiddag, «Stormaktenes skitne spill om vaksine«(bak betalingsmur). «Mye er på spill i kappløpet om koronavaksinen. Det handler ikke bare om helse, men også om prestisje og penger», lød ingressen i artikkelen, skrevet av Christina Pletten.

Her kan du se opptak av Dagsnytt 18.

Anniken Huitfeldt (Ap), forsker Kristine Husøy Onarheim, og kommentator i Aftenposten, Christina Pletten, deltok også i debatten.

Aabakken er leder av Vaksineutvalget i LMI, og er daglig leder for Sanofi Pasteur i Norge, Danmark og Island.

– Den kliniske utprøvningen er tidkrevende, med testing i laboratoriet, test på dyr og så på mennesker. Dette er svært viktig for å dokumentere at vaksinen er både trygg og effektiv.  Det er også behov for å definere hvor mye virkestoff som er nødvendig for tilstrekkelig effekt av vaksinen og også om det er nok med én dose, eller om det trengs to.  Når vaksinen er ferdig utviklet gjenstår produksjonen, og det meste av produksjonstiden er forbeholdt kvalitetskontroll. En stor utfordring i forhold til COVID-19-vaksinen vil være å produsere en stor mengde vaksiner på kort tid, samt en rask og effektiv distribusjon. Dette er noe vi har god erfaring med fra for eksempel sesonginfluensavaksinen, men en pandemisituasjon er annerledes og mer krevende, sa Aabakken til LMI tidligere i år.

Les også: Sanofi kjemper på mange fronter mot koronaviruset