Hva må til for å få økt produksjon av legemidler og vaksiner i Norge?

Det var blant spørsmålene som ble tatt opp under møtet «Produksjon av biologiske legemidler og vaksiner i Norge» torsdag formiddag.

Publisert 17. september 2020
Seniorrådgiver i LMI, Monica Larsen og Hanne Mette Kristensen, i The Life Science Cluster under møtet som ble avholdt på Teams.

Trude B. Parnas, Plant Director i PHARMAQ snakket om hvordan de har rigget for vaksineproduksjon på Kløfta og i Overhalla.

– En del av suksessen her er på grunn av eierskapet til hele verdikjeden, også opp mot kunden. Vi har en stor leveringsevne. Vi ser etter samarbeidsmekanismer i Norge for å utvikle biotechmiljøet, få en bedre beredskapsproduksjon og for å skape flere norske arbeidsplasser, sa Parnas.

Hanne Mette Kristensen, CEO i The Life Science Cluster ønsker 5000 nye arbeidsplasser innen livsvitenskap innen 2023.

– Helsenæringen eksporterte for 23 milliarder kroner i 2018, uten noe særlig satsing fra staten. Dersom det satses større på næringen har vi et stort potensiale til å nå enda høyere opp. Målet er å få til et felles målbilde rundt arbeidet som gjøres nå av myndigheter og private. Slik kan vi bidra til å bygge opp infrastruktur og kompetanse, slik at vi får utbytte av prosjektene, sa Kristensen.

Også Tor Gjøen, Professor ved Farmasøytisk institutt på UiO, Håvard Sletta, Forskningsleder ved avd. Bioteknologi og nanoteknologi i Sintef Industry og Kristin Schoultz, CEO i Catapult Life Science holdt innlegg under torsdagens Teams-møte. Hele møtet kan ses i opptak her:

Her er presentasjonene fra møtet: