Legemiddelpodden: Mo Ali, MSDs nye toppsjef

Med et unikt innblikk fra ledende, internasjonale roller, snakker vi om pris, tilgang, helsenæring, samarbeid og COVID, og ikke minst, hans egen helt spesielle historie.

Publisert 28. september 2020
MOCAST: Med bakgrunn som lege, helsebyråkrat og internasjonale toppstillinger i legemiddelindustrien snakker MSDs nye Norgessjef, Mo Ali, om pris, tilgang, helsenæring, samarbeid, COVID og hans egen spesielle historie.

MSDs nye Norgessjef, Mohammed «Mo» Ali har en fascinerende bakgrunn som lege, helsebyråkrat og nå direktør i legemiddelindustrien.

Den nylig ankomne engelskmannen forteller en fengslende historie fra hvordan han som sønn av to analfabete flyktninger fra India har fått inspirasjon fra pasienter og familie på veien gjennom ledende jobber i National Health Service, privat allmennlegepraksis og nå som legemiddelindustridirektør.

Dette er historien om mannen som valgte å bli helsebyråkrat for å forandre systemet etter at en av pasientene hans, som han nettopp hadde diagnostisert med kreft, mente han burde og kunne hjelpe enda flere. Samtidig er det historien om sønnen som ble farmadirektør da moren ble diagnostisert med Alzheimers. For selv om det var for sent å gjøre noe for henne, kunne han gjøre en forskjell for fremtidige pasienter verden over.

Det siste Mo gjorde før han kom til MSD Norge var å ta seg permisjon i flere måneder for å behandle COVID-pasienter i hjemlandet. Som byråkrat var han svært delaktig i utformingen av kanskje den største helseloven i Storbritannia siden krigen— National Healthcare Act 2012 — og i industrien var han blant annet ansvarlig for MSDs globale market access-avdeling på hovedkontoret i New Jersey. Hans syn på markedstilgang, pris og offentlig-privat samarbeid, fra en som har representert nærmest alle sidene rundt bordet, er innsikt verdt å få med seg.

Han har enda ikke helt lært norsk, så dette blir derfor vår første podcast-episode på engelsk.

Legemiddelpodden er tilgjengelig på iTunes, Spotify og SoundCloud. Du kan også høre den direkte i nettleseren din her: