Webinar: Kampen om voksenvaksinasjon

De fleste er enige om at et voksenvaksinasjonsprogram skal innføres i Norge. Men hvordan? Og når? LMIs vaksineutvalg inviterer til webinar med myndigheter, leger og apotek torsdag 29. oktober.

Publisert 23. oktober 2020
KLAR ANBEFALING: Folkhelseinstituttet har kommet med tydelige anbefalinger om innføring av et voksenvaksinasjonsprogram med influensavaksine, pneumokokkvaksine og påfyllingsvaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio.

OBS! DETTE MØTET UTSETTES PÅ UBESTEMT TID, GRUNNET KORONASITUASJONEN

Vaksinasjon er et av de viktigste forebyggende tiltakene for å sikre god folkehelse. Norge har et svært godt barnevaksinasjonsprogram, men det er fremdeles et stort uutnyttet potensial når det gjelder vaksinasjon av voksne. For eksempel er det mange voksne som ikke vet at de må ta en oppfriskningsdose av noen av barnevaksinene sine, og mange i risikogruppen som ikke vaksinerer seg mot influensa og lungebetennelse (pneumokokk). Regjeringen har bedt Folkehelseinstituttet (FHI) utrede behovet og mulighetene, og FHI har kommet med tydelige anbefalinger om innføring av et voksenvaksinasjonsprogram med influensavaksine, pneumokokkvaksine og påfyllingsvaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio.

Men der har det stoppet opp. Foreløpig har det ikke blitt satt av penger til dette i statsbudsjettet. SV har nå kommet med et Dok 8-forslag der de foreslår at Stortinget ber regjeringen innføre et vaksinasjonsprogram for voksne og risikogrupper, for å minimere smitte og styrke folkehelsen.

De fleste er altså enige om at et voksenvaksinasjonsprogram skal innføres i Norge. Men hvordan skal det innføres? Når? Hvor mye vil det koste? Og hvem skal utføre vaksineringen – fastlegene eller apotekene?

I programmet LMIs vaksineutvalg har satt sammen, får du høre innlegg fra myndighetene ved Folkehelseinstituttet, fastlegene ved Norsk forening for allmennmedisin og apotekene ved Apotekforeningen. Webinaret avsluttes med en politisk debatt.

Møtet er gratis og åpent for alle. Møtelenke og program finner du her:

Kampen om voksevaksinasjon

Program

Innlegg: Hvorfor bør vaksinasjonsprogram innføres, og hvem bør få ansvaret?

  • Folkehelseinstituttets utredning om innføring av vaksinasjonsprogram for voksne. Brita Winje, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet
  • Derfor bør fastlegene få vaksineringsansvaret. Marte Kvittum Tangen, leder i Norsk forening for allmennmedisin
  • Derfor bør apotekene få vaksineringsansvaret. Hanne Andresen, fagdirektør i Apotekforeningen

Debatt: Kampen om voksenvaksinasjon

  • Nicholas Wilkinson (SV)
  • Hege Haukeland Liadal (Ap)

Ordstyrer: Per Aabakken, leder i LMIs vaksineutvalg