LMI gjestet God Morgen Norge

Karita Bekkemellem i LMI gjestet torsdag God Morgen Norge på TV2 for å snakke om koronavaksinen.

Publisert 12. november 2020
TV2: Fra venstre: Programleder Vår Staude, Gunnveig Grødeland ved UiO, Karita Bekkemellem i LMI og programleder Peter Bubresko

Mandag denne uken kom nyheten om at den første vaksinen mot koronaviruset snart kan være på plass. Karita Bekkemellem, administrerende direktør i LMI og Gunnveig Grødeland, forsker ved avdelingen for immunologi og transfusjonsmedisin ved UiO, gjestet torsdag morgen God Morgen Norge på TV2 for å fortelle mer om vaksineutviklingen og veien videre for koronavaksinen.

– Vi må smøre oss med en del tålmodighet. Det som er positivt er at vi har fått et samarbeid på plass mellom det offentlige og legemiddelindustrien som gjør at vi kan bruke enorme ressurser for å få frem en trygg vaksine. De resultatene Pfizer og BioNTech leverte på mandag, gir en stor grunn til optimisme. Vi håper at vi kan ha en trygg vaksine på plass i løpet av første halvdel av 2021. Det vil være viktig at vi har god dokumentasjon og studier på denne vaksinen i ettertid, slik at vi får trygghet og bygger kunnskap rundt en ny vaksine, sa Bekkemellem.

– Nå har regjeringen gått inn i et samarbeid med EU som heter Covax, og det handler om at det skal være et system for fordeling av denne vaksinen til hele verden. På lengre sikt vil det kanskje komme noe positivt ut av denne krisen, det handler om at vi er nødt til å samarbeide på en annen måte enn tidligere. I Norge er vi litt dårlig på samarbeid mellom privat og offentlig sektor på helseområdet, så jeg tror at denne krisesituasjonen vi opplever nå gjør at vi kan få på plass blant annet trygge, gode kreftlegemidler og ny medisin på Alzheimers enda raskere, sa Bekkemellem.

Gunnveig Grødeland, forsker ved avdelingen for immunologi og transfusjonsmedisin ved UiO trakk også frem det positive ved samarbeidet som nå skjer rundt en koronavaksine-

– Vi vet ikke enda når vaksinen kan komme til Norge. Det vi vet er at det nå er kommet lovende funn fra fase 3-studien til Pfizer og BioNTech. Det peker i retning av at det vil komme en vaksine på et tidspunkt, men det er fortsatt mye som er usikkert her, sa Grødeland.

– Den graden vi nå ser av samarbeid innen forskning og politikk, den er helt unik, og dette håper jeg vi kan lære av for fremtiden, sa Grødeland.

Her kan du se hele klippet.