Diskuterte muligheter for å få økt produksjon av legemidler og vaksiner i Norge

LMI og Norges Farmaceutiske Forening arrangerte webinaret Produksjonsdagen 2020 torsdag ettermiddag forrige uke. Det var sterk enighet om at legemiddelproduksjon er helt sentralt i utviklingen av helsenæringen i Norge.

Publisert 23. november 2020
LMI og Norges Farmaceutiske Forening arrangerte webinaret «Produksjonsdagen 2020». Monica Larsen, seniorrådgiver i LMI, ledet debatten.

Ørjan Leiknes Apeland, styremedlem i Farmaceutene og daglig leder i Ås produksjonslab ledet oss gjennom det digitale arrangementet. På webinaret fikk vi høre om veksten innen produksjon i Norge, samt et blikk fremover på hva som skal til for å få økt legemiddelproduksjon i Norge.

Erik Flatmark, divisjonsdirektør for Radiofarmasi i Institutt for energiteknikk (IFE) hadde et innlegg om næringsutvikling av radiofarmasi i Norge.

– I IFE har vi en full verdikjede for radiofarmasøytisk utvikling, produksjon og distribusjon. Det forventes en stor global markedsvekst de neste ti årene, blant annet fordi det er betydelig økt kunnskap om biologiske systemer og prosesser og blockbuster-potensiale innen kreftbehandling. Radiofarmasi er en nisje hvor Norge har mulighet til å bygge helsenæring med høyproduktivitetsarbeisplasser, sa Flatmark.

Stor produksjonskapasitet i Norge

Craig Sweenie, daglig leder i TPI Norge, holdt et innlegg om fremtidsplanene til TPI.

Craig Sweenie, daglig leder i TPI.

– Norge er et trygt og stabilt land, og vi ser at det er et stort ønske om å utvide legemiddelproduksjonskapasiteten her. Vi har en fantastisk mulighet i Kragerø til å gjøre akkurat det. Vi har doblet kapasiteten de siste to årene, men vi skal nå doble det igjen de neste tre til fem årene, sa Sweenie.

Hans Petter Kleppen, forskningsdirektør i STIM fortalte om verdens første bakeriofagfabrikk på Leknes.

– Bakteriofager kan bli et viktig verktøy i kampen mot antibiotikaresistente bakterier. Vi har vist at det er mulig å få bakteriofager til å fungere, og det ligger et fantastisk potensial i å ta denne kunnskapen videre til humanhelse og dyrehelse. Det vil kreve mye jobb, og det vil kreve samarbeid mellom ulike fagmiljøer, det offentlige og det private. Vi ønsker å være en del av løsningen på verdens største folkehelseproblem: antibiotikaresistens, sa Kleppen.

Les mer om bakteriofagerfabrikken her.

Rapport om norsk vaksineproduksjon

Are Tomasgard i LO fortsatte webinaret med å fortelle om Norsk vaksineproduksjon for beredskap og verdiskapning, som kan være et svar på tverrpolitiske utfordringer i beredskaps, helse – og næringspolitikken.

– Vi trenger en ny, konkret fremtidsrettet eksportindustri. Verdensmarkedet for vaksiner og legemidler er sterkt voksende. Vi mangler produksjon av vaksiner til mennesker i Norge. Vi ønsker oss et senter for vaksineproduksjon. Det er ingenting som tilsier at vi ikke kan få til dette i Norge, sa Tomagaard.

Les mer om senter for norsk vaksineproduksjon her.

Enighet blant politikere og myndigheter om å satse på helsenæring

Arne-Petter Sanne, prosjektleder i Statens legemiddelverk (SLV) ga en statusoppdatering på Prosjekt Produksjon.

– Det er viktig å se dette arbeidet i sammenheng med andre incentiver og prosesser, som dette med norsk vaksineproduksjon og mulighetsstudie for produksjon av antibiotika i Norge.

Monica Larsen, seniorrådgiver i LMI, ledet deretter en diskusjonsrunde. Deltakerne var Sveinung Stensland, Stortingsrepresentant, Høyre, Terje Aasland, Stortingsrepresentant, Arbeiderpartiet, Leif Rune Skymoen daglig leder i Curida, Arne-Petter Sanne prosjektleder i SLV og Are Tomasgard, LO-sekretær.

Sveinung Stensland i Høyre mener vi må ta tak og satse aktivt på helsenæring i Norge.

Sveinung Stensland i Høyre.

– Mangelsituasjonen er en global utfordring, så vi kan ikke bli helt selvforsynt, men vi kan produsere en del i Norge. Vi må gå inn i dette med et næringsblikk. Norsk farmasøytisk industri har mye å være stolt over. Jeg har stor tro på dette prosjektet om norsk vaksineproduksjon, som Are Tomasgaard fortalte om. Norge har alle forutsetninger for å lykkes. Men vi må bygge fra bunn. Jeg har tro på at dette skal bli industridrevet. Det blir for enkelt å si at her skal staten legge til rette og så skal vi bygge industri. Nei, industrien finnes allerede, det handler om å lokke den til Norge, sa Stensland.

Leif Rune Skymoen i Curida, dro frem viktigheten av å ha et sterkt hjemmemarked.

Leif Rune Skymoen i Curida.

– Vi har ikke hatt store mangler i Norge under pandemien. Men det skyldes nok mer at vi var gode til å begrense smittespredning enn at vi var gode på beredskap på forhånd. Myndighetene kan og bør legge til rette for næringsutvikling og beredskap. På næringssiden må vi ha et godt virkemiddelapparat. Beredskap handler om å trygge befolkningen, men også om å ha et sterkt hjemmemarked. Slik kan vi bli mer konkurransedyktig internasjonalt. Her kan myndighetene være en god partner og kunde. Alle ønsker at vi skal produsere mer i Norge, men vi må få ting til å skje, sa Skymoen.

Arne-Petter Sanne i SLV, fortalte om statens erfaringer under pandemien.

– Det var en krevende situasjon, og vi var ikke godt nok forberedt. Derfor har vi nå dette tiltaket med et operativt forum. Ett og samme organ skal ha løpende oversikt over mangelsituasjoner, forsyning av legemidler og muligheter for legemiddelproduksjon, sa Sanne.

Terje Aasland i Arbeiderpartiet sa under debatten at vi må ta et tydelig valg om å satse på helsenæring.

– I april foreslo vi et offentlig-privat samarbeid for å få til et cluster for vaksineproduksjon i Norge. Vi må ikke gjøre om staten til en fiende av næringsutvikling, tvert om, det er en partner og tilrettelegger. De mulighetene som finnes i industrien og i forskningen, må vi gi en mulighet til vekstkraft. Vi skal sørge for gode ordninger. Staten kan være direkte partner og eier på noen områder, for å få en langsiktighet. Investinor kan bidra til at mange bedrifter kan komme på rett spor. Vi kan ikke lene oss tilbake og si at vi ikke har en mening om det. Skal helseindustrien utvikle seg, må vi ta et tydelig valg. Først og fremst må vi tenke næringsutvikling. Vi må tørre å satse, sa Aasland.  

Her kan du se hele møtet.