DM Pharma-artikler: LMI bekymret for nettverksmodell for kliniske studier

LMI er skeptisk til RHF-enes utredning om tilrettelegging for kliniske studier. - Skuffende at våre innspill ikke har blitt hensyntatt, skriver LMI i brev til HoD.

Publisert 9. desember 2020
– Det vi dessverre ser er at våre innspill rundt valg av modell har ikke blitt hensyntatt, sier seniorrådgiver for forskning og utvikling i LMI, Hege Edvardsen til DM Pharma.

I tre artikler skriver DM Pharma om hvordan LMI mener at valget av nettverksmodellen for En Vei Inn for kliniske studier, som er foreslått av de regionale helseforetakene, ikke vil føre til flere industrifinansierte studier i Norge.

Seniorrådgiver for forskning og utvikling i LMI, Hege Edvardsen, skrev et brev til HoD hvor hun stilte spørsmål ved hvordan Helseforetakene har tolket oppdraget fra HoD. Det er dette brevet DM Pharma bruker som utgangspunkt.

Utgangspunktet

De regionale helseforetakene fikk i oppdrag av Helse- omsorgsdepartementet å utrede hvordan nasjonal infrastruktur kan kobles tettere til næringslivet gjennom en partnerskapsmodell. I oppdragsdokumentet fra 2019 står det:

«De regionale helseforetakene skal, under ledelse av Helse Midt-Norge RHF, i samarbeid med næringslivet utrede hvordan nasjonal infrastruktur for «en vei inn» for kliniske studier NorCRIN (Norwegian Clinical Research Infrastructure Network) kan kobles tettere til næringslivet gjennom en partnerskapsmodell, jf. det danske NEXT-partnerskapet.»

Edvardsen sier de applauderer hvordan NorCRIN og Helse Midt-Norge inkluderte bredden av interessenter og sier de opplevde en åpen og god dialog fra alle parter. Men er skuffet over at deres innspill om valg av modell ikke har blitt hensyntatt.

– Vi har vært tydelige på at vi mener en juridisk modell med tydelig mandat på linje med det de har gjort i Danmark ville hatt større sannsynlighet for å gi et viktig bidrag til kliniske studier og Norges vertskapsattraktivitet. Dessverre lander de på en nettverksbasert modell som vi frykter ikke vil ha like stor påvirkningskraft og forankring inn mot sykehus og det kliniske miljøet. Når det først nå satses friske midler inn for å få opprette nasjonal struktur og en partnerskapsmodell er det synd at vi ikke får til denne siste biten, sier Edvardsen til DM Pharma.

Les alle sakene her (krever innlogging):

LMI om kliniske studier i Norge: – Bekymret for foreslått nettverksmodell

Fagdirektør svarer LMI om valg av nettverksmodell

Tre fra industrien om utredningen: – Mer av det samme tiltrekker ikke flere kliniske studier