Obligatorisk med EFPIA-godkjenning av store internasjonale arrangementer

Fra 1. januar 2021 blir det obligatorisk for arrangører av internasjonale arrangementer å søke compliance-godkjenning fra EFPIA – via portalen e4ethics.

Publisert 15. desember 2020
Konferanser med mer enn 500 deltakere fra minst fem land må fra 1. januar 2021 compliance-godkjennes av EFPIAs e4ethics.

Det har lenge eksistert en mulighet for å få store, internasjonale tredjepartarrangementer vurdert av EFPIAS e4ethics, men fra neste år blir det altså obligatorisk med en godkjennelse herfra – i første omgang som en prøveordning i 6 måneder. Med «større» internasjonale arrangementer menes at arrangementet har mer enn 500 deltakere fra minst fem land.

Samkjører to plattformer

EFPIA og MedTech Europe, bransjeforeningen som representerer medisinsk teknologiindustri i Europa, bestemte seg for å slå sammen vurderingene av EFPIAs e4ethics-plattform og MedTech Europe’s Conference Vetting System (CVS). Målet var å skape effektivitet og sikre konsistens og harmonisering på tvers av helsesektoren, til fordel for alle involverte interessenter. De to nettsystemene ble første gang lansert i henholdsvis 2010 og 2012, og gjennomgår, vurderer og godkjenner tredjeparts kongresser i samsvar med deres respektive regelverk. Det er det et betydelig antall konferanser som vurderes av begge systemene.

Fra 1. januar 2021, og i en 6-måneders pilotperiode, vil de to plattformene være samkjørte. Begge plattformene vil fra da eksistere uavhengig av EFPIA og MedTech Europe, via et felles compliance-team, for å sikre objektivitet og uavhengighet i konferansevurderinger. Både søknadsprosedyren og ankeprosessen vil være identisk for de to systemene.

Resultatene av e4ethics-vurderingene vi være bindende for alle medlemsfirma, og en positiv vurdering er en forutsetning for at et medlemsfirma kan støtte et arrangement.

Hva betyr denne endringen for LMI og EFPIA-medlemmer?

  1. Vurderingene vil være enkle å forstå; enten compliant (grønn) eller ikke-compliant (rød). Dermed vil e4ethics gå bort fra fra fargekoden for hvert av de 5 kriteriene man brukte tidligere.
  2. Vurderingene vil være bindende. Fra 1. januar 2021 vil e4ethics-vurderinger ikke lenger være anbefalinger, men bindende. Det betyr at sponsing, deltakelse eller samarbeid i et arrangement som ikke er godkjent eller er kvalifisert som ikke-compliant av e4ethics, vil bli ansett som et brudd på EFPIAs regelverk.
  3. Innlevering til e4ethics vil være obligatorisk fra 1. januar 2021. Dette betyr at LMIs og EFPIAs medlemsbedrifter må ha en positiv vurdering hvis de ønsker å samarbeide og/eller sponse direkte eller indirekte. Bidrag kan gjøres enten av konferansearrangører eller av medlemmer selv.
  4. Vurderingskriteriene er noe endret
  5. Det vil bli en ankeprosess administrert av et uavhengig panel.

Selv om et arrangement er godkjent av e4ethics og i tråd med EFPIAs regelverk, må medlemsfirma der dette er relevant likevel foreta en vurdering av om arrangementet er i tråd med bransjereglene.

EFPIAs e4ethics finner du her