– Industrien har tatt et stort samfunnsansvar

- Mitt inntrykk så langt er at industrien har tatt et stort samfunnsansvar når det gjelder både pris og fordeling av vaksiner til landene, sier helseminister Bent Høie.

Publisert 19. januar 2021
Bent Høie på talerstolen i Stortinget, mandag 18. januar 2021

Det var i Stortinget i går, mandag, under helseministerens redegjørelse for regjeringens strategi for vaksinasjon mot COVID-19, at legemiddelindustriens rolle og ansvar ble trukket frem av statsråden. Helseministeren fortalte om vaksineringen så langt, planene videre, og avtaler som er gjort.

– Det er nå avklart at Norge vil kunne motta minst 3,4 millioner vaksinedoser fra Pfizer-BioNTech, 1,89 millioner vaksinedoser fra Moderna og over 3,3 millioner vaksinedoser fra AstraZeneca. Det siste forutsetter en godkjennelse, som er antatt å komme i slutten av denne måneden. Vi forventer i tillegg et betydelig volum fra EUs nylig inngåtte tilleggsavtale med Pfizer-BioNTech. Vi vil også få tilgang til betydelige volum fra Janssen. I tillegg vil vi kunne motta store volum fra EUs avtaler med CureVac, Sanofi-GSK, Novavax og Valneva, dersom disse vaksinene blir godkjent. EU har inngått bindende leveringsavtaler med fem produsenter, opsjonsavtale med en sjette samt intensjonsavtaler med ytterligere to selskaper. Dersom alle vaksinene som EU har avtale om, blir godkjent, får Norge tilgang på tre ganger så mange vaksiner som vi trenger. Vaksiner som vi ikke trenger selv, vil bli gitt til andre land som trenger vaksiner. Dette planlegger vi å gjøre i samarbeid med andre europeiske land, sa Høie.

Ferdig vaksinert til sommeren

Han understreket at målet med koronavaksinasjonsprogrammet er å ivareta helse, redusere forstyrrelser i samfunnet og beskytte økonomien. Hittil er rundt 50 000 covid-19-vaksinasjoner registrert i Nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK, og målet er at alle som ønsker det skal ha fått vaksine innen sommeren.

– I innledende fase vil det være begrenset tilgang på vaksine, og det vil derfor være behov for å prioritere mellom grupper. Hele befolkningen over 18 år vil bli tilbudt vaksine når vi har et tilstrekkelig antall doser og vaksinens egenskaper tilsier det, dersom det er faglig grunnlag for å anbefale slik vaksinasjon. Hvis alt går som vi håper, tror vi at vi kan tilby vaksine til alle over 18 år til sommeren. Vi tror det vil innebære at rundt 70 % av alle voksne vil ha takket ja til vaksine. I beste fall vil dette kunne skje i juni, sa Høie.

Industrien har tatt et stort fordelingsansvar

Han viste til diskusjonen om at det tilsynelatende tar lengre tid å gjennomføre vaksineringen i Norge enn i andre land og at enkelte har tatt til orde for at Norge bør inngå direkte avtaler med legemiddelprodusentene, i tillegg til det vi får gjennom EU-samarbeidet, for å få vaksinert befolkningen raskere. Her roste han industriens rolle i å sørge for rettferdig fordeling.

– Det var ingen selvfølge at Norges befolkning skulle få tilgang til vaksine mot covid-19 så tidlig som vi gjorde. Når vaksine er et knapphetsgode, er selv god kjøpekraft ingen garanti for rask tilgang. Norge er et lite marked av begrenset interesse for store markedsaktører, og vi har ikke egen produksjon av vaksiner til mennesker. Etter det vi kjenner til, er produsentenes produksjonskapasitet fullt utnyttet. Dersom Norge skulle sikre seg ytterligere vaksinelevering, i tillegg til det vi allerede har avtale om, vil det trolig være vaksiner som kommer til Norge etter at vi har fullvaksinert alle nordmenn som ønsker det. Hvis ikke må vi eventuelt prøve å få kjøpt vaksiner som allerede er avtalt levert til andre land. Heldigvis ønsker ikke legemiddelindustrien at vaksinene skal selges i et så rått marked – tvert imot. Mitt inntrykk så langt er at industrien har tatt et stort samfunnsansvar når det gjelder både pris og fordeling av vaksiner til landene, sa Høie.

Se hele talen til Bent Høie

Les hele talen til Bent Høie