Lovendring åpner for bytte av biologiske legemidler i apotek

Stortinget har vedtatt å åpne opp for å bytte biologiske legemidler i apotek. - President, hele komiteen er enige om alle merknadene og lovforslaget. Det er ikke veldig vanlig.

Publisert 22. april 2021

Det sa saksordfører Nicolas Wilkinson (SV) fra Stortingets talestol, da saken ble behandlet i forrige uke. Stortinget vedtok, etter en svært kort debatt, å endre Apoteklovens paragraf 6.6, annet ledd, for å åpne opp for å bytte biologiske legemidler i apotek. Dermed åpnes det opp for at originale biologiske legemidler og deres biotilsvarende legemidler kan vurderes som byttbare, herunder at biotilsvarende legemidler til samme originale referanseprodukt kan settes på byttelisten som byttbare med hverandre. Lovendringen skal gjennom de siste prosessene og trer trolig i kraft 1. juli 2021.

Komiteen fikk seks høringsinnspill fra Apotekforeningen, FFO, landsforeningen for fordøyelsessykdommer, kreftforeningen, Sanofi Aventis og Legemiddelindustrien (LMI), fortalte Wilkinson.

– Komiteen merket seg at både LMI og FFO var bekymret for at det kunne svekke pasientens unike rett til reservasjon. Komiteen vil understreke, i merknad, at pasientene har en selvstendig rett til reservasjon ifølge Apoteklovens paragraf 6.6, dersom bytte er mot pasientens uttrykkelige ønske. Vi fikk noen bekymringer fra noen høringsinstanser for at det åpnes opp for bytte også der det er ulikt virkestoff. Komiteen understreker at det ikke åpnes opp for bytte mellom ulike virkestoff på apotek med den endringen vi tar, sa saksordføreren.

I innstillingen understrekes det at bytte mellom legemidler med ulike virkestoff, virkningsmekanismer og bivirkningsprofiler bør kun foretas av medisinske hensyn av behandlende lege. Komiteen viser til det legemiddelpolitiske målet om at legemidler skal ha lavest mulig pris, men minner samtidig om et annet legemiddelpolitisk mål; å sikre god kvalitet ved behandling med legemidler

En stor del av legemiddelvolumet som omfattes av endringen, er insulinlegemidler til behandling av diabetes.

– Diabetesforbundet er bekymret for at nye medisiner med ny forpakning med andre penner som kan inneholde et annet styrkeforhold, kan bli vanskelig, og det trengs opplæring. Komiteen forventer at innspill fra fagmiljøene får vesentlig betydning i vurdering av byttbarhet mellom legemidler som administreres med ulikt utstyr, sa Wilkinson.

Helseminister Bent Høie understreket i sitt innlegg viktigheten av bytte i apotek, og behovet for justeringen av loven i tråd med utviklingen.

– Det er naturlig at apotekloven, som er fra 2000, ikke tok opp i seg særskilt bytte av biologiske og biotilsvarende legemidler i apotek, gitt at biotilsvarende legemidler først ble godkjent tatt i bruk i EØS-området i 2006. Bytte av legemidler i apotek sikrer økt konkurranse, lavere pris på legemidler, bedre tilgang til legemidler, og er et viktig element i å unngå legemiddelmangel i Norge, sa Høie.

Wilkinson rådet alle partier, også de som ikke er i HOK, å støtte lovendringen. Han ble hørt. 

Les hele komiteens innstilling

Se debatten i Stortinget

Les LMIs høringsinnspill