– Bytte av insuliner i apotek kan få alvorlige konsekvenser

- Insulin er livsviktig og livsfarlig. Vi har ikke noe imot bytte til biotilsvarende insuliner, men dette byttet bør ikke skje i apotek, sier Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet.

Publisert 16. juni 2021

Han får støtte fra diabetessykepleierne, som mener insuliner ikke bør stå på listen over biotilsvarende legemidler som kan byttes i apotek.

– Det verste som kan skje er at pasientene tar feil, og gir feil doser, og det kan få katastrofale utfall, sier diabetessykepleier Tilla L. Landbakk ved Sykehuset Innlandet, Gjøvik. Hun snakker på vegne av Faggruppen for Diabetessykepleiere i Sykepleierforbundet.

Myndighetene vurdere å sette insuliner på byttelista

Legemiddelverket er i gang med å vurdere om noen utvalgte biologiske og biotilsvarende legemidler egner seg for bytte i apotek. De vil sende forslagene på skriftlig høring i løpet av juni og tar en beslutning i løpet av høsten. Insuliner er blant legemidlene på denne lista. Siden 2001 har apotek kunnet bytte mellom original og generika for syntetiske legemidler. Et enstemmig Storting vedtok nylig å endre apotekloven slik at bytte i apotek også blir mulig for biotilsvarende legemidler. Målet er lavere priser også på biologiske legemidler.

Les også: Lovendring åpner for bytte av biologiske legemidler i apotek

Frykter for pasientsikkerheten

– Vi har ikke noe imot biotilsvarende insuliner, det er helt sikkert fint at det kommer nye produkter og mer priskonkurranse. Det vi er skeptiske til er bytte av insulin i apotek. Det går på pasientsikkerheten, og lavere pris må ikke trumfe pasientsikkerhet, sier Allgot.

Det finnes en lang rekke ulike insulinpenner fra ulike selskaper. Foto: GlucoRX.

Han presiserer at insulin virker forskjellig fra pasient til pasient. Det skal svært små forandringer til for å gjøre stor forskjell, og en liten dråpe feildosering kan bety liv eller død.

– Et av de store sikkerhetsspørsmålene er evnen til å kjenne lavt blodsukker. Lavt blodsukker kan føre til ulykker, for folk kan gjøre rare og skadelige ting når de får lavt blodsukker, for eksempel i trafikken eller på jobb. Noe av logikken og bevisstheten forsvinner, rett og slett, og man skjelver og svetter. Samme type insulin virker ulikt fra person til person, og fra gang til gang. Hvis disse symptomene forandrer seg ved bytte av insulin, slik at man ikke gjenkjenner lavt blodsukker, kan det være kritisk farlig, og i verste fall føre til insulinsjokk og død. Når legene anbefaler at det er lurt å bytte insulintype, skjer det ved en gradvis introduksjon, man justerer litt på dosen underveis og man blir kjent med det nye insulinet og hvordan det virker i kroppen. At dette skal skje i apotek, der kanskje ulike apotekkjeder tilbyr ulike typer insuliner, alt etter hvilken prisavtale akkurat deres kjede har fått, det ser vi ikke lyst på. For bytte av insulin-merke medfører også bytte av teknisk utstyr, siden produsentene produserer begge deler. Som pasient må man holde tunga rett i munnen og huske å skille mellom korttidsinsulin og langtidsinsulin. Det er en av grunnene til at pennene fra ett firma gjerne kommer i to ulike farger. Men hvis man får utlevert grønn penn og gul penn i ett apotek og rød penn og blå penn i et annet, er det ikke vanskelig å forstå at det blir skummelt forvirrende, sier Allgot.

– Bytte må skje i samråd med lege

Han presiserer at mange har byttet insuliner opp gjennom årene, blant annet fordi det har kommet bedre produkter på markedet med mer forutsigbar virkning. Men da er dette altså gjort i samråd med lege.

– En liten dråpe feildosering kan bety liv eller død, sier Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet. Foto: Diabetesforbundet

– Apotekansatte kan veldig mye om legemidler, men akkurat når det gjelder insuliner, og detaljene rundt virkningen av disse, er det så komplisert at det krever legekunnskap. Virker det like lenge? Virker det like hurtig? Når kommer virkningstoppen? Dette må hver enkelt pasient erfare på kroppen – i samråd med legen sin, sier Allgot.

Pasientene har ikke forutsetning for å vite forskjellen

Selv om det er noe som heter samvalg, og at pasienten skal kunne reservere seg mot bytte i apotek, er det ikke sikkert det er så lett i praksis, mener generalsekretæren. Han understreker at mange pasienter er ikke klar over at et biotilsvarende legemiddel nettopp er tilsvarende likoriginalen, ikke 100% kopi.

Diabetesforbundet mener det må gjennomføres grundige byttestudier, der det dokumenteres at det er trygt å bytte frem og tilbake mellom ulike insuliner og ulike penner.

– Om det går fint i 90 % av tilfellene, hjelper det ikke hvis det går galt i 10, sier Allgot.