– Det har vært helt avgjørende at vi raskt har fått på plass gode vaksiner

Det sa Espen Nakstad under LMIs folkeopplysningsmøte om covid-vaksiner. Gunnveig Grødeland, Geir Bukholm, Karita Bekkemellem, Per Aabakken og Steinar Madsen holdt også innlegg.

Publisert 16. juni 2021
Espen Nakstad.

Kommunikasjonssjef i Bayer, Frode Nakkim, ledet informasjonsmøtet fra hotell Bristol i Oslo. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad var med digitalt og tok oss gjennom pandemiens forløp i Norge.

– Vi var ett av landene i Europa som ble truffet raskt av viruset i mars, grunnet reiseaktivitet. Det som har vært avgjørende for at det har gått godt i Norge er at vi har hatt et velfungerende samspill mellom kommune og stat, og ikke minst at vi raskt har fått gode vaksiner på plass. Det har vært helt avgjørende. Vi har høy vaksinasjonsdekning i Norge og gode forutsetninger for å lykkes med å oppnå flokkimmunitet, sa Nakstad.

Se opptak og bilder fra møte nederst i saken.

Enormt kappløp

Geir Bukholm, smitteverndirektør i Folkehelseinstituttet (FHI), fortalte om covid-vaksinasjonsprogrammet i Norge som nå rulles ut til alle over 18 år.

– Det har vært et enormt kappløp for å få på plass ulike typer covid-vaksiner. Få trodde at vi skulle være på det stedet vi er nå når det gjelder å få vaksinert personer både i Norge og globalt. Det har vært et omfattende nasjonalt samarbeid mellom kommune og stat, som har vært veldig viktig, for å få på plass vaksinene. Vi har nå fått etablert et koronavaksinasjonsprogram som vi skal følge og vurdere tett fremover, sa Bukholm.

Overvåking av bivirkninger

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk (SLV), fortalte om legemiddelverkets bivirkningsovervåking og risikoen ved covid-vaksinering.

– Ingen legemidler som gjør mer skade enn nytte skal være på markedet, det er veldig viktig. Covid-vaksinene gjør stor nytte for de aller fleste, og utgjør en risiko for veldig få. For å se på hvilke bivirkninger vaksinene gir så driver vi med legemiddelovervåking. Da ser vi på virkning og bivirkninger. Gjennom kliniske studier visste vi veldig mye om vaksinene og bivirkningene på forhånd, men vi visste ikke alt. Det er alltid en usikkerhet når det kommer nye produkter på markedet. Her kommer bivirkningsmeldinger fra helsepersonell og pasienter inn, sa Madsen.

Gunnveig Grødeland, forsker og vaksineekspert ved Universitetet i Oslo, fortalte om hvordan de ulike covid-vaksinene fungerer. Se Grødelands innlegg i opptaket av møtet nederst i saken på tiden 16:54.

Det viktige samarbeidet

Per Aabakken, leder i LMIs vaksineutvalg og daglig leder i Sanofi Pasteur trakk frem viktigheten av godt samarbeid mellom offentlige og private aktører.

– Aldri før har vaksiner blitt produsert og distribuert på så kort tid. Det har vært et stort trykk med korte frister. For å få til dette har et godt samarbeid vært veldig viktig. Legemiddelindustrien sin plass i dette økosystemet har vært god forskning, evne til å samarbeide og bidra der vi kan. Vi har hele tiden hatt et felles mål, og uten samarbeid med myndighetene hadde vi ikke klart å ta kontroll over pandemien, sa Aabakken.

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i LMI, la også vekt på dette samspillet, og ønsker at det blir videreført til andre terapiområder.

– Møte i dag viser godt frem det samspillet vi har fått til mellom industri og myndighetene. Vi står sammen for å kunne gi trygge vaksiner. Dette samarbeidet gir et godt grunnlag for å gi pasienter god behandling i fremtiden. Nå må vi se på hvordan vi kan få til et like godt samarbeid på andre terapiområder, som for eksempel kreft. Vi må sammen skape kompetanse og klare å ta i bruk nye innovasjoner raskt, sa Bekkemellem.

Se opptak av møtet her: