Video: Her bygges verdens første bakteriofagfabrikk

På Leknes i Lofoten bygges det en fabrikk som skal bli verdens første legemiddelfabrikk for bakteriofager – et potensielt alternativ til antibiotika. Se video fra fabrikken som nå bygges.

Publisert 1. juli 2021
Simon Brink i ACD og Håvard Horn i Nordly ved fabrikken som de håper skal stå klar i løpet av året på Leknes i Lofoten.

Se video lenger ned i saken.

– Fabrikken, med kontorene, forventer vi skal stå ferdig i år. Det er en krevende prosess å bygge en bakteriofagfabrikk, det tar tid å få alt på plass. Jeg tror den delen av fabrikken vil være klar neste halvdel av 2022. Lofoten har mer enn fjell, nordlys og lofotfiske å by på. Vi har også snart en bakteriofagfabrikk, sier Simon Brink, COO i ACD Pharmaceuticals AS.

Bakteriofager er virus som i mer enn tre milliarder år har spesialisert seg på å infisere, drepe og holde bakterier under kontroll. Noen av dem dreper så effektivt at de kan brukes målrettet i stedet for, eller i kombinasjon med, antibiotika. Bakteriofager dreper bakterier uten de samme problemene og bivirkningene som antibiotika. Det betyr at de kan bli et effektivt, naturlig og miljøvennlig alternativ til antibiotika, og i tillegg bidra til blant annet økt mattrygghet.

– Vi vil være i stand til å produsere beredskapsvaksiner for det behovet som vil være fremover. Detaljene i hvilke vaksinetyper er noe vi jobber med nå. De største utfordringene vi ser fremover er på det regulatoriske området. Det må lages et overordnet rammeverk som gjør det mulig å ta bakteriofagprodukter, særlig på human side, i bruk. Det er ikke rammeverk for dette i dag. Her trenger vi et godt samarbeid med Statens legemiddelverk og norske myndigheter. Vi er overbevist om at bakteriofager kommer til å bli et viktig verktøy for å bøte på antibiotikaresistensen som vi ser på verdensbasis i dag, sier Håvard Horn, kvalitetsdirektør i Nordly Holding AS.

Denne typen virus kan bidra til å redusere antibiotikaresistens og utslipp av antibiotika ved å erstatte antibiotika som foretrukket behandlingsform, redusere behovet for antibiotikabehandling ved å forebygge og redusere bakterievekst, og ved å brukes som kombinasjonsbehandling. Bakteriofager kan også være et nytt sistelinjeforsvar mot multiresistente bakterier ettersom resistensmekanismene mot bakteriofager er forskjellige fra mekanismer for antibiotikaresistens.

Les også: NHO-sjefen besøkte Stim i Lofoten

Video fra Leknes i Lofoten:

Det foregår allerede mye forskning på bakteriofagfeltet i Norge, både hos STIM og ACD Pharma, og ved Veterinærinstituttet, Norges arktiske universitet og Universitetssykehuset Nord-Norge. I april i år fikk statsminister Erna Solberg overlevert rapporten om bakteriofager mot antibiotikaresistens, utarbeidet av en arbeidsgruppe bestående av representanter for alle disse, samt LMI. Hun fikk samtidig oppskriften på hvordan Norge kan bli verdensledende på feltet.

Les mer om rapporten her:

Slik kan Norge bli verdensledende på virus som dreper bakterier

Bakgrunnen for rapporten var et toppmøte i Lofoten sommeren 2020, der statsministeren også deltok.

Les mer om besøket her:

Bygger verdens første bakteriofagfabrikk

Om ACD Pharma:

ACD Pharma utvikler og selger legemidler og biologisk teknologi til havbruksnæringen. Selskapet eies av Nordly Holding AS og har søsterselskaper innen produksjon av fiskefor og medisinfor, salg og distribusjon av legemidler samt veterinær- og miljøtjenester rettet mot havbruksnæringen.