Dame Sally Davies kommer til Arendalsuka

Dame Sally Davies er tidligere sjefsoverlege for britiske myndigheter, nå landets spesialutsending på antibiotikaresistens. Hun deltar på LMIs AMR-arrangement på Arendalsuka.

Publisert 12. august 2021
Dame Sally Davies, UK Special Envoy on Antimicrobial Resistance, Den britiske regjeringen

Hun skal (via video) fortelle hvordan de jobber med verdens første pilot for å en ny økonomisk modell med mål om å sikre tilgang til ny antibiotika. Bengt Mattson, miljøekspert i den svenske legemiddelindustriforeningen LIF og Pfizer Sverige, skal fortelle hvordan også Sverige har kommet langt i å utvikle modeller for å sikre tilgang på effektiv antibiotika. Norges helseambassadør John Arne Røttingen skal fortelle hvordan Norge jobber med dette, og kanskje få noen råd fra sine to med-debattanter.

– AMR-problematikk og utvikling av nye effektive antibiotika er et veldig viktig tema. Norge med sitt globale helse-engasjement bør sammen med land som Sverige og UK være med på å legge til rette for riktig antibiotikabruk, samt at det utvikles nye og effektive antibiotika. Det blir spennende å høre hva disse landene har satt i gang av initiativ. At Dame Sally Davies prioriterer dette møtet under Arendals uka er spesielt gledelig, sier seniorrådgiver i LMI, Monica Larsen.

Det var i 2019 at Storbritannia lanserte verdens første pilot for en ny økonomisk modell med mål om å sikre tilgang til ny antibiotika. Det gjøres ved å prøve ut nye metodevurderinger og nye betalingsløsninger som kan stimulere til utviklingen av antibiotika som kun skal brukes mot resistente infeksjoner. Piloten gjøres med to ulike antibiotika i en Netflix-lignenede løsning der samfunnet betaler for sikker tilgang på effektiv antibiotika. Sverige har i en egen pilotstudie gjort avtale med fire legemiddelselskaper med mål om å utvikle anbudsmodeller som kan sikre at godkjente antibiotika forblir tilgjengelig for svenske pasienter. 

I Norge fokuseres det på forebygging av resistensutvikling. Det pekes på at behovet for ny antibiotika til Norge ikke er prekært. Men resistente bakterier respekterer ikke landegrenser.  Sakker Norge akterut, mens land som Sverige og Storbritannia tar grep?

Gjennom dette møtet ønsker vi å stimulere til at Norge tar nasjonalt og globalt grep for pilotering av nye insentiver for sikker tilgang på effektiv antibiotika og global beredskap. Vi har invitert eksperter på feltet både fra Storbritannia og Sverige, og håper å bidra til at norske politikere kan diskutere løsninger for Norge. 

Hvordan kan utvikling av nye antibiotika gjøres bærekraftig igjen, slik at Norge og verden forøvrig har den antibiotikaberedskapen de trenger?

Møtet er i regi av LMI, Pfizer og MSD, og takket være det viktige temaet finner du oss på Bærekraftscenen i Arendal kino. Tid: tirsdag 17. august kl 20.00.

Les mer her:

Krisen antibiotikaresistens: Norge sakker akterut, mens Storbritannia og Sverige tar grep

Møtet streames herfra:

Arendalsuka/Live/Bærekraftscenen