Kronikk: – Vi må ta helsedataene i bruk

Det har tatt Norge mer enn fem år å komme opp med et forslag til løsning for å gjøre helsedata tilgjengelig. Nå haster det med å vedta løsningen, skriver LMIs Monica Larsen i Dagens Medisin.

Publisert 27. september 2021

En ny sammensetning på Stortinget må ikke bidra til å forsinke forslaget om en nasjonal tilgangsløsning nå, skriver Larsen.

I 2016 anbefalte det regjeringsutnevnte Helsedatautvalget at noe måtte gjøres med tilgangen til helsedata. Det ble besluttet at Norge skulle ta i bruk data for forskning og analyseformål, og at det skulle være én tilgangsportal for registerdata som også kunne kobles til andre registre. Men hvordan?

Det har altså tatt mer enn fem år å komme opp med et forslag til løsning. Nå er det høring av Forslag til forskrift om en nasjonal løsning for tilgjengeliggjøring av helsedata. Løsningen omfatter en nasjonal forvaltningsfunksjon – Helsedataservice – og en teknisk løsning – Helseanalyseplattformen – som skal sikre rask og forsvarlig tilgang til helsedata.

Men det haster! Mens det har blitt jobbet frem og tilbake med den aktuelle løsningen, har mange land satset tungt på e-helseinfrastruktur og kommet opp med tilgangsløsninger som er tilrettelagt for spesifikke forskningsprogrammer – og startet samarbeid med den internasjonale forskningsfronten og næringslivets teknologifront.

Les hele kronikken i Dagens Medisin