– Legemiddelindustrien bruker mer på forskning og utvikling

Legemiddelindustrien bruker stadig mer på forskning og utvikling (FoU). I år bruker 100 av selskapene nærmere 200 milliarder dollar på dette, ifølge fondsforvaltere i DnB.

Publisert 8. november 2021

– De siste fem årene har den totale pengebruken på FoU hos de 100 helseselskapene som bruker mest på FoU økt med omtrent 7 prosent årlig og vil sannsynligvis nærme seg totalt 200 milliarder dollar i år. Dette er betydelig mer enn i de foregående 5 årene hvor den årlige veksten var på «bare» 2 prosent. Disse store investeringene tror vi vil kunne resultere i mange nye og banebrytende produkter i årene fremover, skriver fondsforvalterne Benedicte Bakke og Rune Sand i DnB på bloggen til DNB Asset Management.

Forskningstung næring

Monica Larsen

Monica Larsen, seniorrådgiver i LMI, sier at dette bekrefter at legemiddelindustri er en forskningstung næring.

– Økt digitalisering og økt kunnskap på molekyl og gen-nivå, har satt opp farten på utviklingen det siste tiåret, og bidratt til en stor portefølje av innovasjonsprosjekter i selskapene. Utviklingstiden innen legemidler er lang, men det faktum at investeringstakten i FoU er så høy, vil sannsynligvis gi resultater i form av verdier for både pasienter, helsetjeneste og aksjonærer, sier Larsen.

– Helseaksjer lønner seg

Og det lønner seg å investere aksjer i selskaper som utvikler legemidler, mener fondsforvalterne Bakke og Sand.

– Det er ikke bare pasienter, pårørende og samfunnet som nyter godt av medisinske fremskritt. Avkastningen til aksjonærene i helseselskapene har vært betydelig høyere enn det generelle markedet over tid. De siste 25-30 årene har helsesektoren gitt en årlig avkastning på 11,5 %, noe som er nesten 3 prosentpoeng høyere enn det globale aksjemarkedet. Innen bioteknologi har det vært enda høyere avkastning, omtrent 13,5 % i året, skriver de.

Med en aldrende befolkning og økt utbredelse av livsstilssykdommer, vil etterspørselen etter innovasjoner på dette feltet øke, og de forventer derfor at denne utviklingen vil vedvare.

Langsiktig investering

– Bioteknologi har imidlertid også høyere svingninger og det er derfor viktig å være langsiktig, skriver de to.

De har tro på fortsatt høy avkastning for helseinvestorer også i tiden som kommer.

– Det er flere tusen børsnoterte selskaper i verden som jobber med å løse behov og utfordringer helsevesenet står overfor, og i dette havet av selskaper finnes det alltid gode investeringer.

DnB har to aksjefond innenfor helse, DNB Health Care og DNB Bioteknologi. Begge fokuserer blant annet på selskaper som bidrar til innovasjon.

– Vår investeringsfilosofi fokuserer på å finne gode selskaper med høy innovasjonsevne og sterke posisjoner i sine markeder. Vi leter etter en god ledelse samt at de opererer på en bærekraftig måte. I tillegg må selskapene være priset på fornuftige nivåer. Med denne strategien tror vi fondene vil levere god vekst og avkastning for andelseiere i årene fremover, skriver de.

Les mer om forskning og utvikling på lmi.no