Legemiddelpodden #17: Diabetes type 2 – myter, fordommer og fasitsvar

Rundt 300 000 nordmenn har diabetes type 2, som er en strevsom diagnose å ha. Da hjelper det ikke å bli møtt med myter og fordommer.

Publisert 14. juni 2022

Det som imidlertid hjelper, er forskning!

Diabetes type 2 forveksles ofte med diabetes type 1, pasienter stigmatiseres, og til og med helsepersonell kaller fremdeles sykdommen for «sukkersyke» – et foreldet og misvisende begrep.  

Legemiddelpodden har invitert professor Kåre Birkeland fra Oslo universitetssykehus, lege og medisinsk rådgiver Ingvild Felling Meyer fra Boehringer-Ingelheim og farmasøyt og medisinsk sjef Trond Methi fra Novo Nordisk for å snakke om hva som skjer på diabetes type 2-feltet for tiden. Hvordan kan legemiddelindustrien bidra til bedre folkehelse ved å forebygge og behandle sykdommer som denne? Hva kan pasientene selv gjøre?

I denne episoden får du lære mer om hva diabetes type 2 egentlig er, hvilken behandling som er vanlig nå, og hvilke behandlinger som er på vei. Kan vi håpe på at diabetes – type 1 og 2 – kan utryddes?

Fra venstre: Trond Methi, Eline Feiring, Ingvild Felling Meyer og Kåre Birkeland.

Kåre Birkeland er professor ved Avdeling for transplantasjonsmedisin ved Universitetet i Oslo, overlege ved Oslo universitetssykehus, sentral ved Oslo diabetessenter, og har forsket på diabetes type 2 i over 30 år. Han er en pionér innen klinisk forskning på type 2-diabetes både i Norge og internasjonalt.

Trond Methi er farmasøyt, og jobber som medisinsk direktør i legemiddelselskapet Novo Nordisk. Han har jobbet med diabetesfeltet i mange år, både i Novo Nordisk og i Eli Lilly.

Ingvild Felling Meyer er lege, tidligere fastlege og startet for noen år siden en egen klinikk (4M-klinikken) med oppfølging av blant annet personer med diabetes type 2. Hun har vært seniorrådgiver i Helsedirektoratet, med ansvar for diabetesretningslinjen og nasjonal diabetesplan, og er nå medisinsk rådgiver på diabetesfeltet i legemiddelselskapet Boehringer-Ingelheim.

Programleder: Eline Feiring