LMI til HealthTalk: – Mange legemidler står i kø for å bli metodevurdert, det er en urovekkende utvikling

Det sier seniorrådgiverne i LMI, Katrine Bryne og Karoline Knutsen i et videointervju med HealthTalk om den lange ventetiden på nye legemidler.

Publisert 20. oktober 2022
Seniorrådgiverne i LMI, Karoline Knutsen og Katrine Bryne i intervju med HealthTalk.

19 legemidler står i kø i legemiddelverket. De venter på å bli metodevurdert – ett av de mange trinnene et legemiddel må gjennom før Beslutningsforum avgjør om legemidlet skal tilbys gratis til norske pasienter. 12 legemidler har stått lengre enn 180 dager i kø, skriver HealthTalk i denne saken.

– Det har vært en gradvis økning i antall saker som har medført at vi ikke klarer å håndtere dette fortløpende. Derfor har vi dessverre bygget opp kø, sier han. For selv om Legemiddelverket lager flere metodevurderinger enn tidligere, så har køen økt av nye legemidler raskere enn Legemiddelverket har klart å holde unna, sier Einar Andreassen i Statens legemiddelverk til HealthTalk.

– Vi har fått ganske mange henvendelser fra våre medlemsbedrifter det siste året der de forteller at de har sendt inn komplett dokumentasjon til Legemiddelverket, men at legemidlet likevel ikke har fått tildelt en saksbehandler, og da vises ikke det på statistikken, for klokken hos Legemiddelverket starter først når en saksbehandler er blitt tildelt. Samtidig får legemiddelfirmaene kritikk fra Legemiddelverket at de mangler dokumentasjon. Det synes vi er urimelig for her har selskapene gjort sitt, de har vært tidlig ute og sendt inn dokumentasjon for å sikre en rask metodevurdering og hurtig tilgang. Industrien har ingen incentiver til å forsinke prosessen frem mot en refusjon av legemidlet, sier Karoline Knutsen og Katrine Bryne til HealthTalk.

Les saken og se videointervjuet her.