Astellas og den danske ambassaden med møte om om likeverdig tilgang

Denne uken holdt den danske ambassaden til Norge, Sverige og Finland, sammen med blant andre Astellas, et møte om likeverdig tilgang til kreftbehandling.

Publisert 17. mars 2023
MEDARRANGØR: Astellas, her ved norske marcet access-lead Alexandra Hilligsøe arrangerte sammen med den danske ambassaden møte om tilgang til medisiner. Her sammen med Emma Peltonen fra ambassaden.

Den økende ulikheten mellom spesielt kreftsykdommer fortsetter å utgjøre store utfordringer for hele systemet på nasjonalt, regionalt og lokalt nivå. Det er langt fra alle som kan dra nytte av fremskritt innen forebygging, diagnostikk og behandling.

Dette var bakteppet for møtet, som de danske ambassadene i Norge, Sverige og Finland arrangerte i København, sammen med Astellas, Iquvia, Human Bytes og de nordiske kreftforeningene.

Det var en blanding av foredrag og panelsamtaler. Fra Norge deltok både Ingrid Stenstadvold Ross, leder i Kreftforeningens, Iselin Dahlen Syversen, i Sykehusinnkjøp og Daniel Heinrich, leder av Onkologisk forening.

– Nordisk samarbeid er veien å gå hvis vi ønsker å bedre likestilling i kreftbehandlingen. I en årrekke har vi snakket om likestilling i kreftbehandling – men dessverre er vi langt fra målet. Vi må og skal forbedre overlevelsen til kreftpasienter! På det nordiske møtet i fjor ble vi enige om å fokusere på akkurat dette problemet. Astellas Nordic jobber i Norge, Sverige, Finland og Danmark. Vi ser på Norden som en styrke, og har en sterk nordisk plattform å bygge videre på. Vi ønsker derfor naturligvis å bidra til å løse nordiske helseproblemstillinger, forteller Market access-lead i Norge, Alexandra Hilligsøe.

Hun var godt fornøyd med årets møte: – Det gikk over all forventning. Det er en kjempejobb å organisere et slikt tverrfaglig møte, det er mange ønsker som skal oppfylles. Når alt går opp i en høyere enhet, er det virkelig verdt det. Jeg mener at pasientene har krav på bedre likestilling i kreftbehandlingen. Jeg var derfor meget interessert i de løsningene som ble diskutert på møtet: mer pasientfokus, sterkere samarbeid og dialog mellom alle interessenter, innovative prismodeller, mer kunnskap samlet inn via RWE-studier, bruk av AI i diagnostikk og økte ressurser til forebygging. Jeg tror og håper at diskusjonene kan sparke i gang en reell handling. Det skylder vi pasientene. Nå jobber vi med å ferdigstille rapporten fra møtet. Rapporten vil deles med både de som deltok på møtet og de som ikke hadde mulighet til å komme, sier Hilligsøe – som allerede gleder seg til neste års arrangement.