LMI om Totalberedskapsmeldingen:  – Det haster å få Norge inn i HERA 

Regjeringen la i dag frem Totalberedskapsmeldingen som staker ut kursen for å styrke Norges totalberedskap. LMI savner konkrete tiltak på legemiddelområdet.

Publisert 10. januar 2025

– De siste årene har vi opplevd en pandemi, ekstremvær og dataangrep. Totalberedskapsmeldingen skal gjøre Norge bedre i stand til å forebygge og håndtere slike hendelser. Vi skal sørge for at det sivile samfunnet er forberedt på krise og krig. Det skal understøtte militær innsats og stå imot sammensatte trusler, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap)

Han presiserer at Totalberedskapsmeldingen inneholder tiltak som berører hver enkelt av oss, offentlig sektor, næringslivet og alle sektorer.  

LMI savner imidlertid konkrete tiltak for å sikre legemiddelberedskapen i Norge. Administrerende direktør Leif Rune Skymoen etterlyser blant annet norsk tilknytning til HERA på så like vilkår som EUs medlemsstater som mulig, og produksjonsavtaler mellom staten og legemiddelselskapene.  

HERA (Health Emergency Preparedness and Response Authority) er en avdeling innen EU-kommisjonen som ble opprettet i september 2021 som en direkte konsekvens av lærdommene fra COVID-19-pandemien. HERAs hovedoppgave er å sikre at EU og medlemslandene er forberedt på å håndtere grensekryssende helsetrusler. 

– En av de viktigste lærdommene i Europa etter pandemien var at landene må stå sammen for å håndtere de kommende helsekrisene. På kort tid er HERA blitt etablert. HERA kommer til å spille en svært viktig rolle med hensyn til forsyningssikkerhet i Europa og derfor er det viktig for Norge å slutte seg til HERA. Det er bekymringsfullt at dette arbeidet fortsatt ikke har ført fram. Det haster, sier Skymoen til MedWatch.  

En tydelig rolle som produksjonsland vil styrke Norges posisjon i HERA-diskusjonene, mener han. 

– Regjeringen løfter behovet for at næringslivet spiller en rolle for produksjon av blant annet legemidler i en krisesituasjon, men kommer ikke med tiltak for hvordan vi kan forberede oss på dette før krisen er her.  Meldingen viser bare til Helseberedskapsmeldingen som heller ikke har løsningene som trengs. LMI påpekte allerede ved behandling av denne at det må komme flere konkrete tiltak for å styrke næringslivets rolle, sier Skymoen.  

Han understreker at en enda sterkere helseindustri vil gjøre Norge bedre rustet ved alvorlig mangler og krisesituasjoner. Ett forslag er at staten må inngå produksjonsavtaler med fabrikker i Norge.  
 
– Det er fem år siden pandemien, og vi mener regjeringens tiltak i Totalberedskapsmeldingen ikke står i samsvar med det trusselbildet som nå tegnes, sier Skymoen.  

Les også artikkelen i MedWatch: LMI savner tiltak for legemiddelberedskap