

– Det er gledelig at de med størst risiko for alvorlig sykdom endelig får raskere tilgang til vaksiner. Dagens system fanger ikke opp disse pasientene, og det har vi jobbet for å endre, sier hun.
Hun er glad for at LMI har fått gjennomslag for innspillene på vaksinefeltet i prioriteringsmeldingen.
– Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) setter ord på betydelige utfordringer ved dagens system, og foreslår de løsningene vi har pekt på, sier Hausken Nordberg.
HOD foreslår en harmonisering av fullmaktsgrensen, slik at Direktoratet for medisinske produkter (DMP) kan fatte vedtak om refusjon for vaksiner på blå resept til risikogrupper innenfor en gitt fullmaktsgrense. DMP har allerede denne fullmakten for legemidler, og dagens forslag er i tråd med LMIs innspill.
– Det er fornuftig ressursbruk at disse beslutningene tas på direktoratsnivå, og ikke av politikerne. I dag blir flere av disse beslutningene liggende lenge ubehandlet hos HOD. Endringen vil redusere den totale tiden i beslutningsprosessen for vaksiner, og bidra til at grupper som er anbefalt å ta bestemte vaksiner, får raskere tilgang til dem, sier Hausken Nordberg.
Departementet foreslår også at vaksiner til definerte risikogrupper legges til § 2 i blåreseptforskriften. Til nå har ikke dette vært mulig for vaksiner, kun for legemidler.
Line Storesund Rondan (GSK), leder for LMIs vaksinegruppe, mener det er meget positivt at det nå blir en harmonisering av finansieringsprosessene for legemidler og vaksiner.
– Dette gir en tydeligere og mer forutsigbar prosess, som sikrer at nye vaksiner når aktuelle pasienter mye raskere enn i dag. Dette vil eksempelvis bety at pasienter med kols nå vil kunne få en vaksine på blå resept for å unngå kols-forverrelser – på samme måte som de i dag får kols-medisin, sier Rondan.
Nå får vi altså et system som muliggjør raskere tilgang til vaksiner til pasienter med økt risiko for alvorlig sykdom. Det som gjenstår for at ordningen skal fungere best mulig i praksis, er prioritering av ressurser til metodevurdering av vaksiner hos DMP.
– LMI mener at styringsparameterne for DMP bør oppdateres slik at tidsbruk for metodevurderinger måles for både legemidler og vaksiner, og ikke bare legemidler som i dag. Det er naturlig at en 180-dagers frist også gjelder for metodevurdering av vaksiner, sier Rondan.
Les også: LMI om prioriteringsmeldingen: – En falitterklæring fra regjeringen