Svært fornøyd med regjeringserklæringen

Publisert 15. januar 2018

– Den nye regjeringserklæringen er utrolig nok enda mer konkret og enda bedre på legemidler. Den går faktisk et steg lenger enn legemiddelmeldingen når det gjelder å vektlegge innovasjon i legemiddelpolitikken, sier LMIs Erling Ulltveit.

Han er særlig fornøyd med punktene om at regjeringen vil ta nye legemidler raskere i bruk og  punktet om offentlige anskaffelser,  hvor Regjeringen vil at innkjøp av legemidler skal bidra til forskning og innovasjon.

FORNØYD 1: Seniorrådgiver Erling Ulltveit synes den nye regjeringserklæringen er enda bedre enn legemiddelmeldingen.

– Dette er svært lovende signaler fra den kommende regjeringen av flere grunner. For det første er det i seg selv gledelig at regjeringen vier et helt avsnitt i sitt styringsdokument til legemidler. Dernest er det positivt at den her vektlegger innovasjon så sterkt som den gjør, og her anerkjenner at det er gjennom offentlige anskaffelser at pasienters tilgang til nye legemidler i realiteten bestemmes. Dette er noe LMI har tatt opp med både Regjeringen og Stortinget over lengre tid. På den bakgrunn forventer LMI at det må bli endringer i måten det offentlige kjøper legemidler, og vi ser fram til å samarbeide med regjeringen om å oppfylle de gode målsettingene i regjeringserklæringen.

Dette er avsnittet om legemidler i regjeringsplattformen:

Legemidler

Regjeringen vil sikre pasientene likeverdig og rask tilgang til nye og effektive legemidler. Legemiddelpolitikken skal bidra til økt pasientsikkerhet, god behandling, lave kostnader for det offentlige og innovasjon. Regjeringen vil sikre at legemidler er tilgjengelige på det norske markedet og sikre tilgang til legemidler uavhengig av betalingsevne.

Regjeringen vil:

  • Styrke forskningen på vaksiner.
  • Sikre riktig bruk av legemidler.
  • Ta nye legemidler raskere i bruk.
  • Effektivisere metodevurdering og beslutningsprosesser i helsetjenesten.
  • Sikre at legemiddelpolitikken, herunder innkjøp av legemidler, bidrar til forskning og innovasjon.
  • Legge frem en handlingsplan for kliniske studier i Norge.
  • Redusere belastningen av egenandelene ved å holde dem på et moderat nivå, samtidig som man forbedrer skjermingsordningene for kronisk syke.
  • Innføre et hurtigløp for godkjenning av nye legemidler.

    FORNØYD 2: Seniorrådgiver Katrine Bryne setter stor pris på Regjeringens planer om handlingsplan for kliniske studier.

 

Kliniske studier

Regjeringen ønsker å lage en handlingsplan for kliniske studier, noe seniorrådgiver Katrine Bryne synes er veldig positivt:

– Vi etterlyst en dette lenge, og det gledelig at de nå vil få det på plass. Det blir et viktig steg for at Norge skal være konkurransedyktige for å tiltrekke seg kliniske studier fra legemiddelindustrien.

Vi håper de ser til Danmark, der har de en offentlig/privat handlingsplan for klinisk forskning, som er veldig konkret og målbar. Den legger klare føringer og det er først når man blir målt på noe, at resultatene kommer.

Og vi håper industrien blir invitert inn til innspill for utarbeidelsen av planen.

Bra for næring

– Også avsnittet om innovasjon er veldig bra for vår næring, sier seniorrådgiver Monica Larsen:

Innovasjon

Kunnskap, forskning og innovasjon er avgjørende for å skape nye jobber med høy verdiskaping. Gode kompetansemiljøer og systemer for å stimulere til forskning og innovasjon øker konkurransekraften for norsk næringsliv og gjør det mer attraktivt å etablere næringsvirksomhet i Norge. Innovasjonsaktiviteten i norsk næringsliv foregår både i eksisterende bedrifter som knoppskyting og gjennom rene nyetableringer. Regjeringen har som mål at Norge skal være et innovativt land, og vil styrke satsingen på næringsrettet forskning og innovasjon.

Regjeringen vil:

  • Styrke samspillet mellom næringslivet, akademia, innovasjons- og forskningsmiljøer.

    FORNØYD 3: Seniorrådgiver Monica Larsen peker på nærings-aspektet, og kapittelet om innovasjon som gledelig.

  • Prioritere de næringspolitiske virkemidlene som har høyest innovasjonsgrad og effektivitet.
  • Videreføre satsingen på de brede landsdekkende ordningene.
  • Tilrettelegge for kommersialisering av forskningsresultater.
  • Legge til rette for næringsklynger som drivkraft for innovasjon.
  • Arbeide for å tiltrekke internasjonale selskapers forsknings-, utviklings- og hovedkontorfunksjoner til Norge.
  • Ha gode ordninger som stimulerer næringslivets egen forsknings- og utviklingsaktivitet og videreføre satsingen på næringsrettet forsking og utvikling.
  • Igangsette et arbeid for å vurdere hvordan helheten i det næringsrettede virkemiddelapparatet bør innrettes til beste for brukerne.
  • Videreutvikle Katapult-ordningen.
  • Sørge for at innovasjonsmidler også går til utvikling av nye måter å jobbe på.
  • At offentlige innkjøp skal bidra til innovasjon og miljøvennlige løsninger, gjennom for eksempel anbudskrav og utviklingskontrakter.

  

Her kan du lese hele regjeringsplattformen.