Holdt presentasjon under EASD

Publisert 17. september 2017

Anne Pernille Ofstad i Boehringer Ingelheim holdt i forrige uke en posterpresentasjon under diabeteskongressen EASD i Lisboa.

POSTEREN: hovedfunnene i studien

Posteren «Indexes of body fat, but not BMI, are assosiated with cardiovascular mortality in subjects with diabetes mellitus during 17 year follow-up in the Norwegian HUNT2 study» ble presentert under EASD onsdag i forrige uke. EASD er verdens største diabeteskongress, som i år ble holdt i Portugal. Studien er et samarbeid mellom Oslo Universitetssykehus, NTNU, Vestre Viken og Boehringer Ingelheim.

– Målet med den studien er å finne hvilken formel vi kan buke for å vurdere risiko for hjertedød for pasienter som kommer til fastlegen, forteller Anne Pernille Ofstad til LMI etter presentasjonen.

Ved å utføre målinger slik at de finner total fettmasse – da ikke BMI, får de vite om denne pasienten skal passes ekstra nøye på i årene fremover.

– Vi så på dette både hos diabetikere og ikke-diabetikere, men her hadde vi fokus på diabetikere. I dag buker man jo BMI, men BMI er ikke så bra – det vet vi.

– Hvor viktig er en slik presentasjon for deg og for firmaet?

– For meg som forsker, og for gruppa, er dette viktig. Vi får reklamert litt før vi etterhvert skal publisere studien i fulltekst. At vi får mulighet til å presentere på en slik kongress viser at det er interesse for temaet, og det er viktig, for alle blader er redde for å publisere noe som ikke er interessant og nytt nok.

– Og som firma er det viktig å vise at vi gjøre andre ting enn kun å selge legemidler. Vi ønsker jo å være en aktør innen forskning. Og det er jo veldig gøy å få norske data ut i verden, forteller Ofstad.

– Hvor viktig er det for dere som forskere å dra på kongresser?

– Disse kongressene er viktige. Det er her man får førstehånds oppdatering. Det er her ting legges frem og det er interessant å høre diskusjonene som pågår. Man må være her for å henge med, sier hun.

Også norske registerstudier fikk stor oppmerksomhet under kongressen.

Torsdag kveld ble det holdt «norsk møte», der norske leger oppsummerte de viktigste nyhetene og funnene i løpet av kongressen.

STOR KONGRESS: Mange saler og veldig mange mennesker under EASD i Lisboa.

NORSK MØTE: Siste kveld under kongressen ble det invitert til norsk møte, der norske leger oppsummerer de viktigste nyhetene som har kommet frem i løpet av kongressen. Her er det overlege John Cooper for forteller om registerstudier.