Fersk legemiddelstatistikk

Publisert 24. april 2018

Legemiddelindustrien (LMI) gir årlig ut en statistikksamling over legemidler, helse- og legemiddelmarkedet, og nå er Tall og fakta 2018 publisert.

Omsetningen av legemidler i Norge har vært relativt stabil de siste ti årene, men vi har sett en økning fra 2013 til 2016 på ca. 27%.

Myndighetene har innført nye rutiner for offentliggjøring av priser som innebærer at priser fratrukket rabatt ikke lenger rapporteres. Følgene er at omsetningstall for 2017 er vesentlig høyere enn de ville vært i det tidligere rapporteringssystemet. Tallene for 2017 er dermed ikke direkte sammenlignbare med tidligere tall. Derfor har det ingen hensikt å beregne endringer i omsetning fra 2016 til 2017. Vi har derfor i denne rapporten utelatt slike beregninger.

Legemiddelutgiftene som andel av de totale offentlige helseutgiftene er også stabile over tid. I 2008 utgjorde legemidler 5,7 prosent av de totale helseutgiftene, mens dette var steget til 5,9 prosent i 2016.

– Det har vært mye fokus på priser på legemidler de siste årene. Fokuset i mediene ligger helst på maksimalpriser på nye legemidler – før metodevurderinger og forhandlinger er gjennomført. Det er viktig å vite at de fleste legemidlene faktisk tas i bruk i Norge – og de som tas i bruk vurderes av myndighetene å være verdt pengene. Legemidlene har altså en verdi for samfunnet som står i et rimelig forhold til prisen, skriver administrerende direktør i LMI, Karita Bekkemellem.

– Slik informasjon, som du finner mer av i Tall og fakta 2018, er viktig for en saklig debatt om medisiner og helsetjeneste.

Tall og fakta 2018