Ebolavaksinen – et vellykket samarbeid

Publisert 3. august 2015

Ebolavaksinen, der de tidlige studieresultatene viser 100 % beskyttelse mot det dødelige viruset, er et godt bevis på hva man kan utrette når offentlige og private aktører samarbeider.

Det mener seniorrådgiver i Legemiddelindustrien, Karianne Johansen.

– Dette er et bevis på at når de viktigste aktørene – offentlige og private – går sammen i partnerskap, kan man også oppnå de store resultatene, sier Johansen.

Resultatene fra fase III-studien, som ble publisert i The Lancet 31. juli, tyder på at vaksinen VSV-EBOV er svært effektiv mot ebolaviruset.

Bredt samarbeid
Vaksinen ble først utviklet av forskere ved Canadian National Microbiology Laboratory, og ble lisensiert til NewLink Generics Corporation. På slutten av 2014, da ebolautbruddet var på sitt mest alvorlige, tok det amerikanske legemiddelselskapet MSD (kjent som Merck i USA og Canada) over lisens og videre utvikling. Siden da har MSD bidratt med ressurser, kompetanse og produksjonskapasitet. Selskapet har forpliktet seg til å jobbe tett med de andre partnerne for at utvikling, produksjon og eventuelt distribusjon (hvis vaksinen godkjennes) skal gå så raskt som overhodet mulig.

De andre partnerne i denne studien er helsemyndighetene i Guinea, Verdens helseorganisasjon, britiske Wellcome Trust, kanadiske helsemyndigheter, Leger uten grenser samt Utenriksdepartementet og Folkehelseinstituttet i Norge. Studien foregår i Guinea, og vaksinen gis til hele deres omgangskretsen til den som er smittet. Dette kalles ringvaksinering.

Ringvaksinering
– Vi vaksinerer personer i områder hvor det er pågående smitte og tar utgangspunkt i smittede personer. Så identifiserer vi kontaktene for hvert tilfelle og deres kontakter igjen, og inkluderer dem, sier smitteverndirektør ved Folkehelseinstituttet, Jon-Arne Røttingen til Dagens Medisin. Røttingen er direktør for smittevern ved FHI og leder av styringsgruppen for studien.

Ringvaksinering beskrives som en ny måte å måle vaksine-effektivitet under et pågående sykdomsutbrudd, og protokollen til Ebola-vaksinestudien er publisert i British Medical Journal, skriver Folkehelseinstituttet.

Betydelig norsk bidrag
– For MSD Norge og oss i den norske bransjeorganisasjonen er det spesielt hyggelig at norske myndigheter og Folkehelseinstituttet har vært så aktivt involvert og bidratt så betydelig, og dermed gjort dette mulig, sier Karianne Johansen.

Resultatene gir et stort håp til befolkningen i landene som har vært rammet av ebolautbruddet, og vil kunne endre håndteringen av det pågående og eventuelle fremtidige Ebola-utbrudd.

– Dette er svært lovende, sier assisterende generaldirektør for innovasjon og helsesystemer i Verdens helseorganisasjon, Marie-Paule Kieny, til BBC. – Vi ser at der hvor det er gjort ringvaksinering har smitten stoppet opp. Dette kan være et vendepunkt, for tidligere har vi ikke hatt noen behandling, til tross for at sykdommen ble identifisert for 40 år siden, sier Kieny.

Les også:
Merck’s Ebola vaccine is 100 % successful in interim Phase III results
(pressemelding fra FierceBiotech)

In Interim Results from Phase 3 Study, Merck’s Investigational Ebola Vaccine Efficacious;
Study is Continuing    (pressemelding fra Merck)

World on the verge of an effective Ebola vaccine
(pressemelding fra WHO)

Ny ebolavaksine er foreløpig 100 prosent effektiv
(NRK)